Jag är anställd som vikarie och undrar om jag har rätt att löneförhandla när jag har ett vikariat?
Svar:
Om du arbetar på ett företag som har kollektivavtal och har varit anställd i mer än 6 månader omfattas du av lönerevisionen. Om det finns en HTF-klubb så vänder du dig till den för att få hjälp.
Om det inte finns kollektivavtal eller om du varit anställd i mindre än 6 månader kan du ändå ta upp frågan med din arbetsgivare.
Kan arbetsgivaren slopa bonus?
På företaget där jag arbetar har 15 procent av företagets vinst gått tillbaka till personalen i form av en resultatbaserad bonus. Bonusen finns inte inskriven i mitt anställningskontrakt eftersom vi muntligen har kommit överens om denna. Då företaget inte gick bra förra året vill min arbetsgivare ta bort denna del från och med månadsskiftet. Kan min arbetsgivare verkligen göra så?
Svar:
Som regel är bonussystemen en ensidig utfästelse från arbetsgivaren som denne kan dra in när det går sämre för företaget. Finns det däremot inskrivet i en överenskommelse kan din arbetsgivare inte ensidigt ta bort denna del.
Då ni har en muntlig överenskommelse ska du hävda att denna gäller, men går det att bevisa vad ni kommit överens om?
Ger adoption rätt till föräldraledighet?
Min man och jag ska få adoptera ett barn. Nu undrar jag om föräldraledigheten.
Gäller samma rättigheter för mig som om jag hade fått ett "eget" barn? Hur länge kan jag vara hemma med mitt barn? Vad händer med min lön under min ledighet?
Svar:
Adoptivföräldrar har samma rätt till ledighet som biologiska föräldrar. Den dag som föräldrarna får barnet i sin vård jämställs med barnets födelse.
Du kan vara helt ledig till dess att ditt barn är 18 månader.
Du har rätt att följa den allmänna löneutvecklingen. Detta är reglerat i föräldraledighetslagen och löneavtalet om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.
Vid återgång i tjänst har du rätt till att återgå till samma tjänst. Finns inte tjänsten kvar kan du omplaceras till ett likvärdigt arbete. Du har också rätt att korta ner din arbetstid med högst 25 procent till barnet fyllt 8 år. Din arbetsgivare ska förlägga ledigheten enligt dina önskemål om det inte medför påtagliga störningar i verksamheten.
Ger provanställning semesterdagar?
Jag har varit provanställd i nästan 6 månader, men min arbetsgivare har sagt att jag inte får en tillsvidaretjänst och att jag måste sluta. Har jag arbetat in någon semester? Vad händer med dom dagarna?
Svar:
Det är riktigt att du tjänat in betalda semesterdagar. Du kan räkna ut hur många dagar du tjänat in med följande formel: antalet anställda dagar (även lördagar & söndagar) dividerat med 365 multiplicerat med 25
Blir svaret ett brutet tal avrundar du alltid uppåt. Dessa dagar har du rätt att få ut ersättning för.
Har din arbetsgivare kollektivavtal är varje dag värd: månadslönen x 5,4 procent.
Har dom inte kollektivavtal har du rätt till 12 procent av intjänad lön.
Ska inte arbetsgivaren meddela facket?
Jag har bytt jobb för 2 år sedan och fått heltid istället för 50 procent som jag arbetade förut. När jag pratade med HTF häromdagen visade det sig att dom inte hade dessa uppgifter. Rapporterar inte min arbetsgivare?
Svar:
Alla medlemmar måste själva meddela HTF om man får förändrad inkomst eller bytt arbetsgivare, adress etc. Det gör man lättast via internet på vår hemsida www.htf.se, klicka på medlemssidor, eller ring medlemsregistret på tel 0770 870 870
Måste jag bestämma semestern i mars?
Min arbetsgivare ville ha in våra semesterönskemål redan i mars och jag tycker det är svårt att planera för sommaren så tidigt. Vi är många på min avdelning som tycker att detta är besvärligt. Har arbetsgivaren verkligen rätt att kräva in önskemålen många månader i förväg?
Svar:
För att arbetsgivaren ska kunna planera verksamheten under sommarmånaderna har denne rätt att kräva in önskemål om semesterledigheten tidigt. Arbetsgivaren ska underrätta arbetstagarna senast 2 månader före ledighetens början angående beslutet om förläggningen av semestern. När särskilda skäl föreligger får beskedet lämnas senare, dock om möjligt minst en månad före ledigheten.
Om inget annat har avtalats ska semestern förläggas så att arbetstagaren får ledighet minst 4 veckor under juni - augusti.
Vad är pott och garanti?
Jag har fått veta att det snart ska bli löneförhandlingar här på jobbet.
Nu undrar jag vad som menas med lönepott och garantibelopp?
Svar:
När det finns kollektivavtal så gäller följande:
Lönepotten är de pengar som ska fördelas bland medlemmarna vid den lokala förhandlingen. Garantibeloppet är den minsta löneökning som medlemmen har rätt till.
Här är ett exempel, som visar hur potten beräknas:
Det finns 10 medlemmar på företaget. Var och en tjänar 17 000 kr i månaden. Den allmänna potten är 2,5 procent av den sammanlagda lönesumman. Garantibeloppet är 200 kr.
De nya lönerna ska börja gälla 1 maj. Därför beräknas potten på lönerna den 30 april. Det ger 17 000 x 10 (personer) x 2,5 procent = 4 250 kr.
Den summan ska alltså fördelas på de 10 medlemmarna, men ingen skall få mindre än 200 kr i löneökning.
Rättelse:
I ett tidigare nummer togs regler upp för ersättning till arbetslösa som inte uppfyller a-kassans villkor för ersättning. Vad händer om man blir arbetslös innan man hunnit vara medlem i HTF och a-kassan i ett år? Följande gäller:
För att få ersättning från a-kassan måste man ha varit medlem i minst 12 månader. Den som blir arbetslös utan att ha ett årslångt medlemskap kan ändå få en viss, lägre ersättning under arbetslösheten. Det kallas grundbelopp och är högst 320 kronor per dag. Grundbeloppet betalas ut till den som uppfyller arbetsvillkoret eller studerandevillkoret (ett års avslutade studier) men inte varit medlem i a-kassan tillräckligt länge. Läs mer om regler för a-kassan på www.htf.se