Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bli piggare och friskare

Kolikbebisar mår bra av det, likaså gamla och sjuka. Idrottare kan inte leva utan det. Alla vi som går med axlarna uppe vid öronen och konstant huvudvärk skulle definitivt behöva det. <br />Massage kan uträtta små mirakel. <br />
Publicerad
Massagens goda verkan är ingen nyhet. Hippokrates visste redan på 500-talet f Kr det vi vet idag. Han skrev: "Läkaren måste kunna många ting, men i första hand massage...för massage kan strama upp en led som är för slapp och lösa upp en led som är för stel".

Lyx för rika damer
Massage klassades länge som lyx för rika damer. Så är det inte längre. Nu vet man att ryggproblem, nackbesvär och stressrelaterade sjukdomar kan förebyggas och behandlas med massage.
-50 procent av alla jag masserar har ont i axlar och nacke, 30 procent har ryggbesvär. Vi har insett att vi inte har råd att strunta i att jobba förebyggande. Det märks inte minst genom att intresset för att erbjuda massage på jobbet ökat ordentligt de senaste åren, säger Magnus Hård, massör och naprapat.
Flera undersökningar visar att regelbunden massage har goda effekter. Vi blir vaknare, piggare och friskare. Sjukfrånvaron minskar. Muskler blir elastiska, beröringen frisätter lugnhormoner som gör oss avslappnade. Stressen minskar och med det stressjukdomarna, kroppskännedomen ökar. Nästa gång lyssnar vi på kroppen innan vi kör in i väggen.

Massager är friskvård
Från första januari 2004 betraktas massage som friskvård. Om all personal erbjuds massage klassas det som skattefri sjukvård för arbetsgivaren, och du som anställd slipper förmånsbeskattning.
-Vi behöver beröring, massage borde alla unna sig. Det finns alltid någon form av massage som passar alla. Men det är viktigt att den som får behandling berättar om det inte känns bra eller vilka förväntningar man har, säger Renée Lydén, massör och lärare på Axelssons Massage Institut.
Ingen ska behöva känna smärta eller olust när man går på massage. Magnus Hård, som masserat på företag i sex-sju år, har bara positiva erfarenheter:
-Jag har aldrig träffat någon som inte mår bra av massage. De flesta lämnar mig med rufsigt hår och ett skönt leende.

Det här vinner du på att få massage
Förebygger besvär i muskler och leder.
Du blir piggare och effektivare, koncentrationsförmågan höjs.
Motverkar stress
Beröring ökar halten oxytocin, som är kroppens antistresshormon. Hormonet lugnar, underlättar läkande och sänker blodtrycket
Lindrar muskelvärk, spända muskler blir elastiska.
Ökad blodcirkulation
Immunförsvaret stärks
Allmänt välbefinnande


Mår alla bra av massage?


Det finns någon form av massage som passar var och en. Vid feber, vissa hudsjukdomar, akuta inflammationer och skador bör man dock undvika massage. Prata med din doktor om du är osäker. Det är också viktigt att du pratar med massören, berättar om du har problem och vilka önskemål du har. Du kanske vill ha en riktig genomkörare av musklerna eller så vill du bara slappna av med lättare beröring. En utbildad massör skräddarsyr massagen så det passar dig. Säg alltid ifrån om behandlingen känns obehaglig eller smärtsam.
Välj alltid en utbildad massör och som är medlem i branschrådet Svenskmassage. Vill du klaga på en massör kan du vända dig till deras etiska råd.
Vill du läsa mer om massage kan du gå in på branschrådets hemsida www.svenskmassage.se eller www.kroppsterapeuterna.nu



Liten massageguide


Vilken sorts massage ska jag välja och hur känns det egentligen? Lön&jobbs reporter Petra Rendik har testat sex olika behandlingar.

Klassisk eller svensk massage...
...är världsberömd. Massagen är muskelbetonad, kan utföras sittande eller liggande. Det går bra att ha kläder på sig men massageolja gör behandlingen effektivare, då krävs bar hud.
Förebygger besvär i muskler och leder. Behandlar direkta problem som ryggont, stress eller allmän stelhet. Beröringen är lugnande.

Så här känns det:
Skönt, ibland skönt-ont. Muskler och hud bearbetas, jag har bett om rejäla tag. Direkt efteråt vill jag helst lägga mig och sova. Men en timme senare känner jag mig pigg och avslappnad. Det här borde jag unna kroppen och knoppen oftare.

Energimassage......utförs oftast sittande. Massören jobbar med snabba energiska tryck längs energibanor på ryggen. Bra massage på jobbet för den kan utföras var som helst och när som helst. Enkelt att "bara" sätta sig och bli knådad med kläderna på. Löser upp spänningar och ökar energin i kroppen.
Så här känns det: Gör inte det minsta ont, trycken på ryggen är dynamiska, så det är helt omöjligt att dåsa till. Efter en första behandling kan man ändå bli trött, så ta det lugnt på jobbet efteråt. Men jag blev alldeles klar i huvudet.

Bindvävsmassage...
...var för några år sen helvetet på jorden att utsätta sig för. Så är det inte längre, behandlingen är snällare och mjukare. Muskelspänning, smärta och vissa sjukdomar kan leda till att bindväven i kroppen "krymper", det känns genom att det drar i kroppen när du rör dig. Massören liksom drar och snurrar huden, spänningar löses upp och blodcirkulationen ökar. Här talar man om reflexterapi. Du har ont i knät men i själva verket kan problemen sitta någon annanstans, t ex magen eller levern.
Så här känns det: Det här är inte direkt massagen du väljer för att slappna av och mysa. Bindvävsmassage är något för den som har problem. Ont gör det inte, men det känns där bindväven stramar. Blir lite frusen efteråt, vilket är helt normalt. Skippa jobbiga möten efter det här.
Akupressur...
...är ungefär samma sak som akupunktur men utan nålar. Man använder istället fingrarna och trycker på vissa punkter på kroppen. Enligt österländsk medicin beror sjukdomar och smärta på ojämnheter i kroppens energibalans. Ett organ kan ha för mycket eller för lite energi. Med tryck på vissa punkter kan man rätta till obalansen.
Så här känns det: Den som vill ha riktiga tag blir besviken. Den som tycker att akupunktur hjälper, men hatar nålar, har hittat rätt. Utövaren trycker lugnt på några punkter på min kropp. Hon uppehåller sig länge på ett ställe under höger revben.
Shiatsu...
...löser upp blockeringar. Shiatsu ger välbefinnande i såväl kroppen som knoppen. Förebygger stressrelaterade åkommor och ger energi.
Shiatsuterapeuten trycker och töjer med hjälp av sina händer, armbågar och knän på hela din kropp. Du har helst mjuka kläder och ligger på en tunn madrass under behandlingen.
Så här känns det: Shiatsu är en superskön, energisk upplevelse. Det här med energibalans låter flummig, men det känns som om det råder någon slags balans i kroppen efter en behandling. Efteråt kände jag mig inte lika seg som efter en vanlig massage, tvärtom. Allt känns klart och tydligt. Inför nästa löneförhandling ska jag grunda med shiatsu.

Beröringsmassage eller taktil massage...
...är precis vad det låter som, huden blir berörd. Taktil massage eller taktil beröring är en svensk uppfinning som förekommer inom vården av t ex gamla och svårt sjuka. Massören går efter ett visst beröringsmönster och tempo. Huden stryks varsamt så beröringsreceptorena aktiveras och oxytocinet flödar i blodet. Självklart aktiveras detta även vid annan form av massage.
Det behöver inte vara så krångligt. Nästa gång arbetskamraten håller på att explodera av stress: prova att röra lugnande vid handen. Kan funka lika bra på en trotsig treåring. Du behöver inte gå på kurs för att lära dig beröring, du kan det.
Så här känns det: Om du går till en massör - mysigt, nästan så det kittlar av välbehag. Skönast på magen, där det också ska ha stor effekt. Om du ber sambon - nästan lika skönt och billigare.

Visste du...
...att det finns kurser i sittande massage på jobbet. En massör kommer ut på arbetsplatsen och lär ut hur man knådar varandra till att må bättre framför allt i nacke, rygg och axlar. Läs mer om det på www.axelssons.se


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.