Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så går det för de arbetslösa om Alliansen vinner valet

Inför valet har det borgerliga samarbetet "Allians för Sverige" föreslagit besparingar i arbetslöshetsförsäkringen på sammanlagt 3,6 miljarder kronor. Samtidigt vill de införa ett jobbavdrag för de som arbetar, till en kostnad av 37 miljarder kronor. <br />Så här ser de föreslagna ändringarna ut och så här skulle de påverka dig:<br />
Publicerad

Förslag: Egenfinansieringen ökar med 10 miljarder kronor.


Idag finansieras a-kassans utbetalningar till 90 procent av staten och till tio procent via medlemsavgiften.
För HTF:s a-kassa skulle förslaget innebära 520 miljoner kronor mindre från staten per år. Vilket skulle leda till att a-kasseavgiften måste höjas med ungefär 200 kronor i månaden.

2) Besparing: 4 miljarder



Förslag: Skattereduktionen för fackförenings- och a-kasseavgifter slopas.Idag får du göra avdrag i deklarationen för de här avgifterna med 25 respektive 40 procent.I praktiken skulle en HTF-medlem som betalar 269 kronor i medlemsavgift (varav 94 kronor till a-kassan) förlora 81 kronor i månaden på förslaget.3) Besparing: 300 miljoner Förslag: Arbetsvillkoret skärps. För att bli berättigad till en ny a-kasseperiod måste du arbeta i minst 80 timmar per månad i sex månader.


Idag är kravet att du ska jobba minst 70 timmar per månad under samma tid.
Detta kommer först och främst att drabba dem som är deltidsarbetslösa. En deltidsarbetslös med fyra timmars arbetsdag lyckas inte göra sig berättigad till ny ersättning om hon varit sjuk eller vårdat sjukt barn i tre dagar en viss månad.

4) Besparing: 450 miljoner



Förslag: Studerandevillkoret tas bort.


Idag kan den som studerat minst ett läsår, fått studiemedel och avslutat studierna få undantag från arbetskravet och därmed bli berättigad till grundbeloppet på 320 kronor/dag.
Inom HTF:s a-kassa fick 97 medlemmar förra året rätt till ersättning med hjälp av det här villkoret.

5) Besparing: 900 miljoner



Förslag: Arbetslöshetsersättningen baseras på de senaste tolv månaderna inkomster.


Idag baseras den på de sex bästa månaderna under det senaste året.
Detta leder förstås i många fall till en lägre a-kasseersättning.

6) Besparing: 100 miljoner



Förslag: Den överhoppningsbara tiden begränsas till högst fem år.


Idag har den, som t ex på grund av föräldraledighet eller studier inte haft en inkomst på sista tiden, möjlighet att hänvisa till en tidigare inkomst, upp till sju år tillbaka i tiden.
Den som studerat eller varit föräldraledig kommer att få svårare att klara arbetsvillkoret, och därmed bli berättigad till a-kassa.

7) Besparing: 1,1 miljarder



Förslag: Arbetslöshetsersättningen ska utgå i maximalt 300 dagar - eller 450 för dem som har barn. Därefter övergår den arbetslösa ovillkorligen i så kallad jobbgaranti, med en ersättning motsvarande 65 procent av lönen. Om den arbetslöse inte deltar i jobbgarantin utgår ingen ersättning.


Idag kan man efter 300 dagar få en ny period om Arbetsförmedlingen anser att det är lämpligt. Annars övergår man i aktivitetsgaranti, med oförändrad ersättning. Om den arbetslöse inte deltar i aktiviteterna utgår ingen ersättning.
I praktiken innebär detta att ersättningsnivån sänks till 65 procent efter 300 eller 450 dagar.

8) Besparing: 700 miljoner



Förslag: Arbetslöshetsersättningen ska vara 80 procent av förlorad inkomst de 200 första dagarna, precis som idag. Därefter ska den dock sänkas till 70 procent. Taket sänks också så att den högsta ersättningen blir 680 kronor per dag redan från första dagen.


Idag är taket på 730 kronor per dag de 100 första dagarna. Först därefter sänks det till 680 kronor.
Alla som haft en månadslön på 20 075 kronor eller mer, kommer att få sin dagpenning sänkt med 50 kronor de hundra första dagarna. Det innebär 1 100 kronor per månad.
Alla som har haft en månadslön under 18 700 kronor, kommer att få sin ersättning sänkt efter 200 dagar. För den som hade en lön på 18 000 innebär det 1 800 kronor mindre i månaden.

9) Utgift: 37 miljarder,
alltså -37 miljarder



Förslag: Ett jobbavdrag för arbetsinkomster ska införas i den kommunala beskattningen för att stimulera till arbete. Den som tjänar upp till 31 500 kronor på ett år får dra av hela beloppet. Den som tjänar mer får dessutom dra av 20 procent på varje krona som överstiger 31 500 kronor. Som mest får man dock dra av 46 800 kronor.


Idag finns inget sådant avdrag alls.
Eftersom avdraget bara gäller för arbetsinkomster har arbetslösa ingen nytta av det.



Källa: Bo Almgren, HTF





Anna Andersson lever idag i en annan ekonomisk verklighet än sina kompisar. Om den borgerliga alliansen skulle vinna valet och ändra reglerna för a-kassan skulle hon få det ännu sämre som långtidsarbetslös. Att vara arbetslös en kort tid blir något bättre än idag, om man räknar med det jobbavdrag den kortidsarbetslöse skulle få under den tid han/hon jobbar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.