I dag har både HTF och Sif avgiftssystem enligt detaljerade trappmodeller. Men enligt den arbetsgrupp som studerat hur de framtida medlemsavgifterna ska tas ut, skulle de nuvarande systemen slå hårt mot vissa grupper om det tillämpades i det nya förbundet. Om HTF:s trappa användes skulle till exempel vissa av dagens Sifmedlemmar få höjningar på uppemot 115 kronor per månad. Istället föreslår gruppen ett helt nytt avgiftssystem som består av en trappa i tre enkla steg.
Det översta steget i trappan innebär en medlemsavgift på 200 kronor per månad. Detta steg föreslås börja vid en inkomst på 19001 kronor per månad. Runt 65 procent av det nya förbundets medlemmar finns i detta inkomstintervall.
Mellansteget är inkomstintervallet mellan 12001 och 19000 kronor per månad och i detta intervall föreslås en medlemsavgift på 150 kronor per månad. Det nedersta steget i det föreslagna avgiftssystemet avser inkomster som uppgår till maximalt 12000 kronor per månad. Den medlemsavgift som föreslås i detta steg är 50 kronor per månad. I detta intervall finns idag knappt 10 procent av det nya förbundets medlemmar. För studerande- och pensionärsmedlemmar föreslås en årsavgift på 100 kronor.
Avgiftsmodellen innebär att HTF-medlemmar i de lägre inkomstintervallen kommer att få en sänkt avgift, i vissa fall kraftigt sänkt avgift, medan de med en högre inkomst får en något höjd avgift. För medlemmar i Sif blir effekten precis tvärt om.
Det föreslagna avgiftssystemet leder till att 5500 medlemmar i HTF och 13000 medlemmar i Sif får en avgiftsökning med mer än 25 kronor per månad. Dessutom kommer 78 500 medlemmar i HTF och 62000 medlemmar i Sif att få en avgiftsökning som är lägre än 25 kronor. 159000 av cirka 500000 medlemmar skulle alltså få högre avgift.
Grundtanken med det nya avgiftssystemet är att medlemmen lätt ska se vad medlemskapet kostar. Att enkelt kunna förklara kostnaden för medlemskapet anses också vara en fördel i rekryteringssammanhang.