Men vårens medlemstapp är inte alarmerande, utan utvecklingen är säsongsberoende, förklarar Sven-Gunnar Sööder, rekryteringsledare i HTF.
-Det går alltid bra i början av året, våren är en vissen period, under sommaren händer ingenting, medan hösten är väldigt bra, säger han.
Jämfört med förra årets medlemstal har förbundet inte minskat och chansen att sluta på ett plusresultat vid årsskiftet finns alltså. Avdelningarnas insatser är mycket viktiga, inte minst handlar det om att ha engagerade klubbar och HTF-ombud.
-Varje månad har vi lyckats bättre i år jämfört med i fjol, säger Sven-Gunnar Sööder.
Han bedömer också att förbundets nya inkomstförsäkring lockat personer till att stanna kvar i förbundet.
I höst görs ett par olika satsningar. Alla unga under 30 år kommer att få brev där de uppmanas att rekrytera en kompis. Den som lyckas blir belönad på något sätt, exakt hur avslöjas först i höst.
En annan målgrupp är 15 000 studerande på KY-utbildningar (kvalificerad yrkesutbildning), som efter examen kan hamna på HTF:s område. De uppmanas att gå med i den studentfackliga organisationen Tria, som HTF driver med ett par andra fack.
De 50 000 direktanslutna i a-kassan kommer också att få information om fördelarna med fackligt medlemskap.
Avdelningsstyrelser i HTF och SIF har träffats på flera olika möten runt om i landet för att diskutera förslaget om en sammanslagning av förbunden. De flesta deltagarna har varit mycket positiva till idéen, men några kritiska synpunkter fanns:En grupp efterlyste ekonomiska beräkningar av vad medlemmarna tjänar, respektive förlorar på ett samgående. En annan grupp tyckte att rapporterna varit för positiva och ville ha en mer nyanserad bild. En tredje grupp underströk betydelsen av öppenhet från ledningens sida och stort medlemsinflytande i frågan.Ett par nya rapporter är på väg. Den 15 augusti ska ekonomigruppen komma med en andra rapport med bland annat beräkningar av medlemsavgiften. En månad senare kommer arbetsgruppen som undersöker hur medlemmarna kan känna identitet i ett storförbund med sin rapport.I höst ska de båda förbundens kongresser fatta ett första beslut om samgående.
Vid ett ja ska ett andra beslut fattas nästa år och i januari år 2008 kan det nya förbundet börja verka.Flytta HTF:s huvudkontor från storstan- Medlemmarnas pengar kan användas bättre om HTF flyttar huvudkontor och regionkontor till mindre orter.Det ansåg nuvarande klubbordföranden på Värmlandsvakt i Karlstad, Dan Gustafsson, härom året på en facklig grundkurs i Sunne med egna och angränsande HTF-avdelningarna.
- Bra idé, instämde deltagare från Karlstad, Örebro och Västerås. - Ett representationskontor räcker i Stockholm, fyllde andra i.
- Jag skulle just gå igenom hur man skriver motioner, minns Helmuth Föll, ombudsman på HTF:s Mälardalsavdelning i Västerås. Vi behövde en idé till en motion, och det hade ju Dan där.
Fem kursdeltagare från Bergslagen och Mälardalen skrev under, och så skickades motionen till avdelningarna. - Bör avslås, tyckte båda styrelserna. Styrelsen i Mälardalen räknade för säkerhets skull upp en lång rad skäl: Förbundet äger huvudkontorets hus och slipper hyreskostnad. Möten med statsråd och departement, andra fackförbund och centrala arbetsgivare skulle ta tid och kosta pengar för alla resor. Nästan 30 procent av medlemmarna finns i Stockholm. En stor del av HTF:s personal skulle få sägas upp. Frågan utreddes och avgjordes inför omorganisationen 2002.
Mälardalens avdelningschef Gunilla Granberg kommer inte ihåg det i efterhand, men hennes avdelningsråd gick emot sin styrelse och stödde motionen.
- I alla fall kan jag inte minnas att det var någon stor diskussion om det.Kanske är förklaringen att motionens yrkande är neutralt formulerat: att förbundsledningen gör en konsekvensbeskrivning av en utlokalisering.
Så nu får kongressen diskutera om förbunds- och regionkontor ska flyttas ut.Ingen av de undertecknare Lön&jobb nått har hört något om motionens behandling.
-Jag har i alla fall nått mitt syfte och fått svar i det du läste upp från Mälardalsavdelningens styrelse, säger Dan Gustafsson.I början av oktober behandlar HTF:s kongress motionen.