Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lär dig köra bil smart

Mer pengar i plånboken och en bättre miljö. Vinsten med ecodriving, eller sparsam körning, är uppenbar. Även du som tror att du kan köra bil har förmodligen mycket att lära.<br />
Publicerad
Köra bil, det kan väl den som har körkort. Till exempel Ingemar Johansson, som sätter sig bakom ratten på en Volvo S60 bifuel i Huddinge centrum denna tisdag morgon. Han kör en del, både i jobbet som arbetsledare inom socialpsykiatrin och privat. Nu ska han köra en runda på 1,4 mil för att se om han kan köra ekonomiskt och så skonsamt för miljön som möjligt. Det går mjukt och fint, inga häftiga accelerationer eller hastiga inbromsningar. Han kan nog inte köra mycket snålare, tänker jag, amatören.
Kristin Husén är ingen amatör. Hon är trafiklärare på Huséns trafikskola och kan det här med ecodriving. Efter Ingemars biltur visar hon hur den lilla mätaren, som sitter snett nedanför ratten, fungerar. Den mäter bränsleförbrukning, tid och medelhastighet. Bränsleförbrukningen var 1,51 liter, och det betyder att på tio mil skulle det ha gått åt 10,7 liter. En siffra som borde gå att sänka, enligt Kristin. Hon sätter sig bakom ratten för att visa hur man lyckas med det.
-Växla snabbt upp till tvåan, eftersom ettan är en fruktansvärt dyr växel, säger Kristin och visar på mätaren hur hon när hon krypkör på ettan får en bränsleförbrukning på 20, 40 och emellanåt flera hundra liter/tio mil.
Jag stirrar fascinerat på mätaren där den far upp och ner. Ibland är den noll, utan att bilen står stilla. Det är till exempel när bilen rullar på trean nerför en lutning.
Det visar sig att Kristin hoppar över växlar på ett sätt som Ingemar inte gjort tidigare, och ofta kör med högre växlar än han är van vid.
-Här rullar du ner på trean, och svänger i rondellen utan att växla ner, instruerar Kristin Husén. Men om du kommer under 1 100 varv, ska du växla ner.
Mycket handlar om att läsa av trafiken tidigt - tror du att det blir rött i trafikljuset längre fram är det bäst att släppa på gasen, men inte frikoppla för det drar mer bensin. Ser du en lastbil i ditt körfält framför trafikljuset byter du fil. Och upp på femman så fort som möjligt - hoppa gärna över fyran.
Läser man av trafiken tidigt får bromsarna vila, och det är bra, för då utnyttjar man bättre den rörelseenergi som bränslet satt i gång. Faktum är att Kristin Husén fick en anmärkning på den senaste bilbesiktningen - bromsarna hade använts så lite att de hade blivit rostiga.
När Ingemar Johansson sätter sig bakom ratten en andra gång och kör samma sträcka blir bensinförbrukningen 1,36 liter (9,6 liter/tio mil), det är en minskning med drygt 10 procent. En ganska normal förbättring, enligt Kristin. Och vanligtvis brukar turen gå fortare den andra gången. Just för Ingemar gör det inte det, eftersom han hamnar bakom en krypkörare på småvägarna.
-På tester så här förbättras resultaten normalt 13-14 procent. Sedan, i verkligheten, brukar man räkna med en förbättring på 7-8 procent efter kursen, ett resultat som kan förbättras om man går en repetitionskurs, berättar Kristin Husén.
En gång hade hon en förare som minskade bränsleförbrukningen med hela 25 procent.
-Och han tyckte innan, att det här var helt värdelöst. Han gjorde det bara för att jobbet krävde det.
Även den som tror han kan, har förmodligen nåt att lära.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.