Nix, ingen a-kassa den här gången heller. KG Lind, Tärnsjö, har tidigare fört en kamp mot HTF:s a-kassa och fått rätt. Den gången handlade det om att han blivit avstängd från a-kassan för att hans provanställning inte ledde till fast jobb.
Nu har KG fått nytt arbete, men inte på heltid.
Om man jobbar deltid och står till arbetsmarknadens förfogande när man inte jobbar, har man rätt att fyllnadsstämpla upp till heltid. Såvida man inte jobbar på ett bemanningsföretag. Och det är just det KG Lind gör numer. Han är uthyrd åt ett företag som ligger inhyst i ett gammalt fängelse.
- Det är ju helt uppåt väggarna att det finns regler som hindrar folk att ta jobb, säger KG Lind.
- Jag har sökt mer än 300 jobb förra året och flera arbetsgivare har sagt rakt ut att jag är för gammal för att få jobb. Ur min synvinkel är bemanningsföretagen den enda möjligheten att komma in i arbetslivet igen. Ett sätt att visa arbetsgivare att nog fasen duger jag fastän jag fyller 50.
KG Lind känner sig som en fånge i systemet. Han kan knappast försörja sig på sin deltidslön, utan naggar hela tiden på sitt sparkapital. Hade han inte haft så låg a-kassa skulle han kanske ha tjänat på att säga upp sig och gå på arbetslöshetsersättning istället.
- Men backar jag ur får jag ju 45 karensdagar igen. Och det kan väl inte vara tanken att jag ska välja att vara arbetslös och gå på a-kassa hela veckan. Eller är det så?
Det finns säkert många som befinner sig i samma situation som jag, säger KG Lind.
- Reglerna är stenålders och genererar inlåsningseffekter som saknar motstycke, säger Thomas Fahrenholz, HTF-ombudsman som själv jobbat i bemanningsbranschen.
Reglerna som gör undantag för bemanningsbranschen är tio år gamla. De kom till för att stoppa branschens missbruk av anställda - många bemanningsföretag satte i system att hyra ut anställda på deltid och sedan låta dem stämpla resten av tiden. På så sätt slapp företagen betala ut garantilön när de anställda inte var uthyrda samtidigt som de kunde ha mer folk på reservbänken. Men facken har sedan dess höjt garantilönerna så att risken för missbruk är numer mer eller mindre eliminerad.
Bestämmelsen är i dag föråldrad och har spelat ut sin roll, säger Sam Dandemar, förhandlande ombudsman på HTF med ansvar för bemanningsföretagen.
Men a-kassan är fortfarande skyldig att tillämpa regelverket och det krävs ett regeringsbeslut för att ändra dem.
Enligt Peter Bording, styrelseledamot i HTF och anställd på ett bemanningsföretag fanns det fog för regeln när den kom, men att den bör ses över nu. En lösning skulle enligt honom kunna vara att auktoriserade bemanningsföretag undantas från regeln.
- Det är synd att detta drabbar seriösa företag och våra medlemmar. När regeringen ökar kraven på arbetslösa att ta jobb kommer detta att bli en jättefråga. Man kan inte uppmana arbetssökande att ta anställning och samtidigt slå undan benen på dem, säger han.
En regeländring är precis vad KG Lind eftersträvar. Han har skickat brev till alla politiska partier och fått skiftande svar.
- Jag talade just med en kvinna från arbetsmarknadsdepartementet, berättar KG Lind.
- Hon sa att de inte kan göra så mycket åt saken i nuläget men att de ska se över reglerna, men att det tar tid. De har ju varit väldigt snabba att dra ner a-kasseersättningen, varför kan de inte vara lika snabba när det gäller detta?
(Lön & Jobb nr 2-2007)