Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Microsoft vill locka flickor till IT

Mjukvarujätten Microsoft vill locka högstadieflickor att välja tekniskt gymnasium. Det gör man med Stockholmsbesök, utbildning och Gröna Lundbesök.
Publicerad
14-åriga Emma Jensen från Karlstad reste ner till Stockholm och satte sig i skolbänken under sommarlovet. Tillsammans med 25 andra högstadietjejer gick hon en tredagars IT-utbildning.
- Det har varit jätteroligt. Vi fick lära oss massor av saker och fick en inblick i hur branschen fungerar. Till exempel fick vi veta att det är få kvinnor i IT-branschen.
Digigirlz, som projektet heter, riktar sig till tjejer som ska börja nian. Det anordnas av Microsoft tillsammans med flera andra partners, bland annat IT-konsulten Sogeti. Målet är att få fler flickor intresserade av teknik. Syftet är att häva en ökande manlig dominans i IT-branschen.
Enligt vad Dagens Nyheter uppger så har andelen kvinnor som söker sig till civilingenjörsutbildningarnas teknik- och IT-program minskat från 13 procent år 2000 till tre procent i år. Och det är just i 15-16-årsåldern som flickorna faller ifrån. Innan dess är skillnaden mellan pojkars och flickors IT-intresse inte så stort.
Utbildningen skedde på dagtid. Emma Jensen och hennes cirka 25 kurskamrater fick bland annat lära sig att göra hemsidor och fick se hur en ögonstyrd dator fungerar. Under kvällarna kunde Emma och hennes kompis Evelina Green roa sig på stan.
Emma Jensen var inte det minsta teknikintresserad före kursen. Hon tyckte teknik var svårt. Hon hade funderingar på att välja samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. Nu är hon inte alls lika säker, teknik verkar intressantare än hon hade trott.
Så kursen har egentligen gjort dig mer förvirrad?
- Ja, så kan man se det. Jag har blivit mycket mer intresserad av teknik än vad jag var innan, säger Emma Jensen.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.