Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utredning vill ha olika a-kasseavgifter i olika branscher

TCO vill förändra a-kassan så att den som jobbar i en bransch med hög arbetslöshet får betala högre avgift.
Publicerad
I de förändringar av a-kassan som regeringen genomfört är det arbetslösheten på respektive a-kassa som ska bestämma avgiften.
Men det är ett alltför trubbigt instrument anser TCO som efter ett initiativ från Sif nu utreder nya sätt att mäta risken för arbetslöshet.
- Ta till exempel akademikernas a-kassa. Där finns medlemmar från många branscher och som löper helt olika risk att bli arbetslösa, säger utredaren Mats Essemyr på TCO.
En alternativ lösning vore enligt Essemyr att dela in arbetsmarknaden i branscher och bestämma a-kassan utifrån det. Medlemmar i samma a-kassa skulle då teoretiskt sett kunna ha olika avgiftsnivåer. Utredningen ska lämna en rapport till TCO i nästa vecka och i augusti kommer ett färdigt förslag. Från Sif medverkar Niklas Hjert i utredningsarbetet.
Är utredningen ett steg mot att a-kassan blir som vilken annan försäkringslösning som helst, där risken att behöva använda försäkringen styr nivån på premien?
- Nej så vill inte vi se det. Men regeringen har bestämt att risken för arbetslöshet ska vara vägledande, och då är nuvarande system inte tillräckligt bra, säger Mats Essemyr.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.