Sifs a-kassa ser också en ökning, dock något mindre. Där har antalet så kallade underrättelser från arbetsförmedlingen ökat med ungefär 25 procent. I fjol inkom 347 underrättelser varav 222 ledde till minskad eller indragen a-kassa. Hittills i år (fram till den 28 maj) har 200 inkommit och av de 119 som a-kassan hunnit fatta beslut om har 76 lett till sanktioner.
- Vi känner helt klart av en ökning av underrättelserna, säger försäkringsutredaren Jonas Svenaeus på Sifs a-kassa. Jag vet inte vad det beror på. Arbetsförmedlingarna kanske har blivit hårdare.
En alternativ förklaring är att arbetsförmedlingarna inte har lika mycket resurser till åtgärder. Då anvisar de fler jobb, som kanske inte faller den arbetslöse på läppen. Och att tacka nej till jobb eller att inte söka jobbet är den vanligaste orsaken till att arbetsförmedlingarna ifrågasätter a-kassan.
Även oseriösa ansökningar kan vara skäl till sänkt eller indragen a-kassa. Jonas Svenaeus berättar om en ansökan med ordalydelsen "Jag söker detta jobb enbart för att arbetsförmedlingen kräver det. Ta det inte personligt."
- Det kan absolut vara skäl nog att mista sin a-kassa, säger Jonas Svenaeus.
Christina Mångård, pressekreterare på Arbetsmarknadsstyrelsen Ams, är inte förvånad över att ifrågasättandena ökar. Enligt henne upprepar sig samma mönster varje gång det finns många jobb lediga. Arbetsförmedlarna hänvisar fler jobb och då blir det också fler som tackar nej.
Avslöjas arbetsskygga när det finns många jobb att söka?
- Kanske det. Jag tror också att arbetsförmedlingarna följer regelverket striktare, säger Christina Mångård.
Enligt Jonas Svenaeus finns det inget lagkrav att den arbetslöse ska söka ett visst antal jobb. I stället är det a-kassan som gör bedömningar från fall till fall när sanktioner ska genomföras.
THOMAS HELDMARK