Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Callcenterpersonal nöjd med IT-avtalet

På Sykes callcenter i Ed är glädjen stor över det nya IT-avtalet, och då framför allt för de höjda lägstlönerna.<br />- Jag vill ge en stor eloge till hela förbundet som ställt upp för oss så här, säger Anna Kruuse i Sifklubbens styrelse.<br />
Publicerad
Efter förra avtalsrörelsen gick Anna Kruuse till hårt angrepp på förbundet då hon ansåg det svikit de lågavlönade vid landets callcenter.
Som anställd vid Sykes och med i branschdelegationen visste hon att många hoppats på en rejäl höjning av lägstlönen, med upp till 15 500 kronor i månaden.
När Sif krävde 14 000 på ett år och sedan endast fick 13 700 för tre år var besvikelsen stor.
Sedan förbundet prioriterat en kraftig höjning av lägstlönerna i årets avtalsförhandlingar och sedan också lyckades förverkliga det, först i Teknikavtalet och nu i IT-avtalet, är Anna Kruuse glad.
- Mina kollegor jublade redan när Teknikavtalet var klart. Då visste vi att vi skulle kunna hamna på samma nivå, säger hon.
- Det här visar att förbundet inte bara bryr sig om de högavlönade utan också ställer upp för oss "småttingar". Det är helt otroligt hur folk har ställt upp och det vill jag verkligen passa på att tacka för.
Hon kan i dagsläget inte säga hur många på Sykes som berörs av höjningen.
- Men det är många som ligger lite över 14 000 och som bara fått lite mer än lägstlönen år efter år.
Visserligen hade branschdelegationen krävt att de som omfattades av en höjning av lägstlönen sedan också skulle få ta del av lönerevisionen.
- Men det köpte inte arbetsgivarna. Det blev väl för mycket på en gång. Men nu får den som åker upp från 13 700 till 15 000 kronor ändå över nio procent det första året och då måste man ändå vara nöjd.
Nu hoppas Anna Kruuse att fler på Sykes ska bli med i Sif igen.
- Det är många som hoppat av sedan a-kasseavgiften höjdes eftersom man inte tycker man har råd att vara med både i facket och a-kassan. Det är ju stor ruljans i branschen och eftersom det inte heller finns så många andra jobb i den glesbygd där många callcenters finns är a-kassan den enda trygghet man har.
- Men nu hoppas jag att många ska se vilken nytta de har av facket och gå med igen.
En annat inslag i avtalet som Anna Kruuse är nöjd med är att man i samverkansavtalet fick med en formulering om att fackligt arbete ska ses som en tillgång för företaget.
- Det är jätteviktigt. Det är mycket motarbetande av fackligt förtroendevalda inom branschen men nu ska man alltså se oss som en tillgång och medpart för att lösa problem.

ANITA TÄPP











Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.