Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fick inte jobbet - han var stockholmare

IT-konsulten Magnus Ahlin sökte jobb på sin gamla arbetsplats där han hade goda referenser. Men han fick inte komma på intervju. Orsak: hans stockholmsdialekt.<br />
Publicerad
Det hörs på Magnus Ahlins lite släpiga sätt att prata han kommer från Stockholm. Magnus jobbade som teknikinformatör och projektledare på Semcon i Kista i början av decenniet. Vid IT-kraschen blev han utan jobb, och öppnade tapasbar i hustruns hemstad Trelleborg. Men när hans gamla arbetsgivare efter nyår sökte folk i grannstaden Lund skickade han in en ansökan.
- De sökte allt från rena gröngölingar till kvalificerade teknikinformatörer. Jag tyckte att jag var som klippt och skuren.
Magnus Ahlin hade dessutom goda referenser från sin tidigare chef på Semcon i Stockholm.
Trots det fick han nobben. Han fick inte ens komma på intervju. Först fick han ingen motivering alls. Det hade inte gruppchefen tid att ge, skrev han. Magnus Ahlin skickade ett nytt mejl och fick då i retur det riktiga skälet: du är stockholmare.
- Det var knappt jag kunde tro vad jag läste.
Gruppchefen Linus Magnusson på Semcon skriver till Magnus Ahlin att " det som gjorde att du bara kom tvåa (eller hur man ska uttrycka det) är nog att du framstår som väldigt stockholmsk - både i din ansökan och i telefon" samt vidare att "stockholmare här nere ses som ett skällsord av många".
Gillar du inte stockholmare, Linus Magnusson?
- Det är ingen tvekan om att stockholmare här nere anses som dryga och att de tar stor plats. Mycket snack och lite verkstad, om jag säger så. Där spelar dialekten givetvis en roll.
Du är själv stockholmare.
- Ja, men jag gör allt för att tona ner det, hålla en låg profil.
Undviker du att anställa stockholmare?
- Låt oss säga så här: jag drar mig för att anställa konsulter som uppfattas som högljudda, buffliga och framfusiga.
Du skriver att Magnus Ahlin var "stockholmsk" i sin ansökan. Vad betyder det?
- Den andades gott självförtroende. Sånt uppskattas inte här. Här gillar man folk som är lågmälda och timida.
Är skåningar lågmälda och timida?
- Det är väl olika, hördudu.
Magnus Ahlin betonar att han inte är en bufflig person, att han har bred erfarenhet som projektledare och teknikinformatör och att den ansökan han skickat in höll en neutral ton. Möjligen kunde det uppfattas stöddigt att han skrev att hans restaurang varit framgångsrik.
- Jag ville framhålla att jag klarar av att driva en verksamhet.
Det är viktigt för en konsult att vara självgående och att kunna sälja, säger Magnus Ahlin.
Enligt diskrimineringsombudsmannen, DO, räknas stockholmare inte som en etnisk minoritet, och därför rent rättsligt är det fritt fram att diskriminera dem. Inte heller Sif ser möjlighet att driva ärendet, trots att ombudsmannen Magnus Harved tycker att arbetsgivarens synsätt är ytterst märkligt.
Magnus Ahlin har nu sålt restaurangen och går arbetslös, vilket han tycker är "för jävligt". Han trivs bra i Trelleborg, där han har byggt hus, men han söker nu jobb även i Stockholm.
- Nu förstår jag hur det kan kännas att heta Muhammed, säger han.
THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.