- Det vore positiv särbehandling och olagligt. I stället har vi försökt titta på vilka svårigheter som personer med invandrarbakgrund ofta möter och se hur vi kan överbrygga dem, säger Berivan Öngörur, handläggare för jämställdhets- och mångfaldsfrågor på Sif.
Enligt henne är möjligheterna till liknande utbildningar ofta knutna till vilket jobb man har. Är man arbetslös eller om ens arbetsgivare inte är beredd att sponsra en är det näst intill omöjligt att ha råd med en diplom- eller certifikatsutbildning.
Där faller särskilt många invandrare bort. En anledning kan vara diskriminering eller hur man värderar en persons kunskaper. Berivan Öngörur nämner uppvärdering av kulturell kompetens och språkkunskaper som positiva sätt att lyfta fram invandrares kompetens. Hon hoppas även att projektet leder till att personer med jobb som de är överkvalificerade för kommer vidare i sin karriär.
Hur ser då framtiden ut för dem som examineras från IHM?
- De har väldigt gott rykte och ett otroligt stort nätverk. De studenter skolan har kunnat följa har fått bra jobb inom sina utbildningsområden.
Skolan erbjuder bland annat utbildningar i marknadsföring, ledarskap och ekonomi.
ANNE-LI LEHNBERG