Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Långt kvar till jämställda löner

Endast ett av 17 företag har gjort en godkänd lönekartläggning. "En skandal", skriver JämO Claes Borgström på DN Debatt i dag. Han föreslår att kartläggningar ska ske vartannat år och att bötesstraffet skärps. <br />- Det är klart att det måste bli större tryck på företagen, säger Ulla-Maria Jonsson, projektledare för Sifs lönekartläggning.
Publicerad
I Sverige är det olagligt att lönediskriminera på grund av kön. Arbetsgivare ska enligt jämställdhetslagen genomföra en lönekartläggning en gång per år. Sedan har företaget tre år på sig att rätta till eventuella osakliga löneskillnader.
Under 2006 påbörjade Jämställdhetsombudsmannen (JämO) en granskning av lönekartläggningarna på 1 200 företag, som tillsammans har över en miljon anställda. I slutet av februari hade man granskat 333 företag. Endast sex procent av företagen får godkänt.
"Att bara en av 17 arbetsgivare bedriver ett arbete för jämställda löner som lever upp till lagens krav kan inte betecknas som något mindre än en skandal. Det är svårt att föreställa sig att något område inom arbetsmiljölagstiftningen nonchaleras i samma utsträckning", skriver JämO Claes Borgström.
JämO vill ha större möjlighet att straffa de företag som bryter mot lagen. "Hot om ett kännbart bötesstraff tycks vara nödvändigt för att förmå arbetsgivarna att ta sitt arbete för jämställda löner på allvar", skriver Claes Borgström.
Han föreslår också företagen ska göra lönekartläggningen vartannat år, i stället för en gång om året.
Enligt lagen ska företagens lönekartläggning ske i samarbete med facket. Ulla-Maria Jonsson, som leder Sifs lönekartläggningsprojekt, instämmer i JämO:s kritik.
- Det är fullt berättigat. Här har vi en lag och så är det ingen som följer den, så ska det inte vara, säger hon.
Varför går det så sakta med lönekartläggningarna?
- Bland annat för att det kostar pengar att åtgärda de här skillnaderna. Sedan är företagen inte beredda att ge facket inflytande och då gör man heller inga lönekartläggningar. Jag menar att samverkan är en kvalitetssäkring, sen kanske inte facket heller ser allt, säger Ulla-Maria Jonsson.
Hon är positiv till JämO:s förslag att höja bötesbeloppen för de företag som bryter mot jämställdhetslagen.
- Det är klart att det måste bli större tryck på företagen, säger hon.
Att sänka kraven på hur ofta lönekartläggningarna ska göras tror Ulla-Maria Jonsson däremot inte är någon bra lösning.
- Här har vi en massa företag som inte ens har gjort en lönekartläggning! Man måste spetsa till kraven! Annars kan ett företag göra en dålig kartläggning och sedan lugnt vänta i två år innan man måste göra nästa, säger Ulla-Maria Jonsson.
Har du några andra förslag på hur man kan förbättra arbetet med lönekartläggningarna?
- Klubbarna måste bli kaxigare. De är ofta missnöjda, men som det är nu går de inte ut och kräver förhandlingar om de här frågorna, säger Ulla-Maria Jonsson.

Fotnot: Enligt Sifs lönestatistik från 2005 får manliga Sifmedlemmar 1 898 kronor mer i månaden än sina kvinnliga kollegor. Det är en oförklarad löneskillnad, det vill säga den skillnad som finns kvar när andra faktorer (ålder och olika arbetsuppgifter) är borträknade.

JESSICA DALMAN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.