Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sänkt a-kassa ger många arbetslösa mindre än tiotusen att leva på

I dag sänks ersättningarna för långtidsarbetslösa. Ungefär 60 000 arbetslösa får flera tusen mindre i ersättning. Men det är bara lågavlönade som drabbas.
Publicerad
A-kassans nya lägre ersättningsnivåer gäller för dem som fått a-kassa i mer än 200 respektive mer än 300 ersättningsdagar. Då sjunker ersättningsnivåerna först från 80 till 70 procent av tidigare lön, och i nästa steg från 70 till 60 procent.
Men det är bara de som tjänar mindre än 21 371 (för mer än 200 dagar), respektive 23 015 (för mer än 300 dagar) som känner av de lägre ersättningarna. De som haft högre lön än så slår i taket och får fortsätta på samma ersättning, 680 kronor om dagen, fem dagar i veckan och före skatt. Sänkningen gäller även dem som har aktivitetsstöd. Dock får arbetslösa som har barn under 18 år behålla 70 procent av lönen fram till ersättningsdag 450.
Räknat i reda pengar kan det se ut så här:
Den som tjänade 20 000 kronor på sitt jobb och har varit arbetslös i mer än 200 dagar får från och med idag 2 000 kronor i månaden mindre före skatt. Han eller hon får nu 14 000 kronor i månaden före skatt i stället för som tidigare 16 0000 kronor. En person med samma lön men som varit arbetslös i mer än 300 dagar får 3 000 kronor mindre.
Den som däremot före arbetslösheten hade en lön på 23 015 eller mer, påverkas alltså inte alls av dagens sänkningar av a-kassenivåerna.
- Det är de lågavlönade som drabbas värst, säger Gertrud Eriksson, biträdande kanslichef på Arbetslöshetskassornas samarbetsorganisation, SO.
Det är svårt att ge en exakt siffra på hur många som berörs av sänkningen, men väl en uppskattning: I januari fick 202 000 personer a-kassa, och av dem tjänade dryg två tredjedelar mindre än 21 000 kronor. 84 000 hade varit arbetslösa i 201 dagar eller mer. Utifrån dessa siffror kan man sluta sig till att cirka 60 000 eller fler kommer att få mindre att leva på från och med idag. Den som tjänade 20 000 och varit arbetslös i mer än 300 dagar får mindre än 10 000 efter skatt. Hur bra är det ur ett internationellt perspektiv?
- Svårt att säga. Jag vet att för några år sedan låg våra ersättningsnivåer i mitten sett ur ett europeiskt perspektiv, säger Gertrud Eriksson.
THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.