Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kollektivavtal till varje pris?

Fackligt övervåld! Grovt missbruk av konfliktreglerna! Ja, inga beskyllningar är för stora när Svenskt Näringsliv pressar regeringen att förbjuda blockader mot småföretag i syfte att få kollektivavtal. Med salladsbaren i Göteborg försöker arbetsgivarna skrämma Fredrik Reinfeldt att svika vallöftet att inte röra arbetsrätten.
Publicerad
Statsministern har kallat blockaderna "fenomen i marginalen", som inte motiverar ingrepp i maktbalansen på arbetsmarknaden. Arbetsgivarbasen Urban Bäckström menar dock att fackets aktioner inte är legitima i de breda folklagren. Han vill ha en lag mot "oproportionerliga" konflikter.
Övervåld eller en legitim kamp för bättre och rättvisare villkor i arbetslivet? Av nära 4 000 tecknade hängavtal 2006 föregicks knappt en halv procent av konflikt!
Sif skulle aldrig riskera att få opinionen emot sig genom att ta strid om kollektivavtal på ett företag där inga medlemmar är anställda. Sif försäkrar sig först om att medlemmarna är med på noterna, helst också övriga tjänstemannafack på arbetsplatsen. Med en sådan strategi tar det ibland flera år att få till ett avtal. Under dessa år har företaget kunnat dra nytta av ojusta konkurrensfördelar på grund av lägre personalkostnader.
LO-facken jobbar på ett annat sätt. De dammsuger marknaden och gör inga undantag när trilskande arbetsgivare påträffas. Blåbär eller inte, det spelar ingen roll. När hotell- och restaurangfacket betar av kvarter efter kvarter i centrala Göteborg hamnar därför en nyöppnad salladsbar i rampljuset - inte för att ägarna skulle vara usla arbetsgivare utan för att principen måste gälla lika för alla. Annars fortsätter varannan krögare i branschen att strunta i de anställningsförmåner som kollektivavtalet skulle erbjuda.
Saco- och TCO-förbunden överlåter åt LO-familjen att ta fajten. Hur solidariskt är det?
I stridens hetta begås misstag. Klassiskt är Byggnads blockadvakter som ropade "Go home" åt de lettiska gästarbetarna i Vaxholm. IF Metall varslade av misstag ett familjeföretag i Smålandsstenar om blockad i år.
Det är lätt att hålla med Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt om att det goda omdömet ska råda, när facket väljer sina strider (sid 22-23). Siftidningens arbetsrättskrönikör Lars Viklund anser att avtal fungerar bäst när de ingås frivilligt (sid 51).
Därför måste arbetsgivarnas organisationer ta sin del av ansvaret för kollektivavtalen. Då duger det inte att springa till regering och lagstiftare. Arbetsgivarna måste precis som fackföreningarna ägna mer tid åt medlemsrekrytering. När Svenskt Näringsliv och branschförbunden börjar propagera för fördelarna med kollektivavtal, slipper facket tjata om hängavtal och ytterst gripa till konflikt.
Arbetsgivarna kan börja med att massdistribuera artikeln "Kollektivavtal ger bättre skydd" (G-P 22/1) av förre arbetsrättsexperten vid LO och TCO, Kurt Junesjö. En 20-årig servitris skär sig på ett trasigt ölglas i jobbet. Hon får bestående skador men ingen ersättning från pubägarens ansvarsförsäkring. Felet var inte arbetsgivarens. Med kollektivavtalets trygghetsförsäkring hade kvinnan fått ut hundratusentals kronor i ersättning för arbetsskada.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.