Övervåld eller en legitim kamp för bättre och rättvisare villkor i arbetslivet? Av nära 4 000 tecknade hängavtal 2006 föregicks knappt en halv procent av konflikt!
Sif skulle aldrig riskera att få opinionen emot sig genom att ta strid om kollektivavtal på ett företag där inga medlemmar är anställda. Sif försäkrar sig först om att medlemmarna är med på noterna, helst också övriga tjänstemannafack på arbetsplatsen. Med en sådan strategi tar det ibland flera år att få till ett avtal. Under dessa år har företaget kunnat dra nytta av ojusta konkurrensfördelar på grund av lägre personalkostnader.
LO-facken jobbar på ett annat sätt. De dammsuger marknaden och gör inga undantag när trilskande arbetsgivare påträffas. Blåbär eller inte, det spelar ingen roll. När hotell- och restaurangfacket betar av kvarter efter kvarter i centrala Göteborg hamnar därför en nyöppnad salladsbar i rampljuset - inte för att ägarna skulle vara usla arbetsgivare utan för att principen måste gälla lika för alla. Annars fortsätter varannan krögare i branschen att strunta i de anställningsförmåner som kollektivavtalet skulle erbjuda.
Saco- och TCO-förbunden överlåter åt LO-familjen att ta fajten. Hur solidariskt är det?
I stridens hetta begås misstag. Klassiskt är Byggnads blockadvakter som ropade "Go home" åt de lettiska gästarbetarna i Vaxholm. IF Metall varslade av misstag ett familjeföretag i Smålandsstenar om blockad i år.
Det är lätt att hålla med Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt om att det goda omdömet ska råda, när facket väljer sina strider (sid 22-23). Siftidningens arbetsrättskrönikör Lars Viklund anser att avtal fungerar bäst när de ingås frivilligt (sid 51).
Därför måste arbetsgivarnas organisationer ta sin del av ansvaret för kollektivavtalen. Då duger det inte att springa till regering och lagstiftare. Arbetsgivarna måste precis som fackföreningarna ägna mer tid åt medlemsrekrytering. När Svenskt Näringsliv och branschförbunden börjar propagera för fördelarna med kollektivavtal, slipper facket tjata om hängavtal och ytterst gripa till konflikt.
Arbetsgivarna kan börja med att massdistribuera artikeln "Kollektivavtal ger bättre skydd" (G-P 22/1) av förre arbetsrättsexperten vid LO och TCO, Kurt Junesjö. En 20-årig servitris skär sig på ett trasigt ölglas i jobbet. Hon får bestående skador men ingen ersättning från pubägarens ansvarsförsäkring. Felet var inte arbetsgivarens. Med kollektivavtalets trygghetsförsäkring hade kvinnan fått ut hundratusentals kronor i ersättning för arbetsskada.
BJÖRN ÖIJER