Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifklubben på SVT protesterar mot avlyssning

Försvaret kan snart få tillgång till all tele- och datatrafik till och från Sveriges Television. Facket varnar för storebrorsamhälle.
Publicerad
- Det är ett förfärligt förslag. Intressant att det kommer från dem som allra mest talar om frihet, säger Tommy Eklund, sifklubbsordförande på SVT.
Regeringen förbereder ett förslag som ger Försvarets Radioanstalt, FRA, möjlighet att avlyssna all data- och teletrafik som passerar landets gränser. Eftersom SVT hanterar sin e-post via en server i England kommer FRA kunna avlyssna all e-posttrafik från SVT:s journalister och övrig personal. Tommy Eklund tror inte att någon kommer att våga använda e-posten till privat information.
Ännu värre är att den information SVT:s journalister tar emot från uppgiftslämnare kan avlyssnas av FRA, uppgiftslämnare som enligt lagen har rätt att vara anonyma.
- Folk kommer att dra sig för att lämna tips. Meddelarskyddet är högt värderat av folk och blotta misstanken att någon kan avlyssna kommer att avskräcka, säger Tommy Eklund som beskriver förslaget som orwellskt.
Att SVT byter till en server i Sverige räcker inte, menar Eklund. Datatrafik är av den naturen att den alltid tar den snabbaste vägen fram varför även inrikes eposttrafik kan ta vägen över gränsen.
Enligt IT-debattören och kritikern av övervakningssamhället, Pär Ström, vill FRA införa en helt ny form av övervakning i Sverige. FRA:s uppgift har traditionellt varit att avlyssna sovjetisk militär radiokommunikation. Men rysk militär radiokommunikation har inte flyttat över till det svenska telenätet, påpekar Pär Ström.
- Man har gått från riktad avlyssning till att avlyssna precis all data- och teletrafik. Det är en viktig skillnad, säger Pär Ström.
Det här bör man vara misstänksam mot, menar Pär Ström. I synnerhet som Sverige har en tråkig tradition av hemlig övervakning mot medborgarna.
- Jag tänker då bland annat på IB-affären där staten i hemlighet övervakade 100 000-tals svenskar, säger Pär Ström.
THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.