Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unga allt mer miljömedvetna

Ungdomars intresse för ny teknik väntas hålla i sig och frågor som rör studier, framtid och hälsa blir allt viktigare. Men den tydligaste trenden är ett stort engagemang i miljöfrågor. Det visar Ungdomsbarometern 2007 som företaget Cosmos Communications gjort.
Publicerad
6 000 ungdomar i åldern 15 till 24 har svarat på vad de tror kommer att vara trendigt under 2007.
- Överraskande nog var det bara några få som pratade om mode, säger Karin Geiger, som ansvarat för undersökningen.
Betydligt fler ungdomar nämnde i stället ett ökat engagemang för miljöfrågor, något som troligen har att göra med de många larmrapporterna om växthuseffekten.
Det ökade miljöintresset tror Karin Geiger främst kommer att märkas genom att ungdomar ändrar sina konsumtionsvanor. Många säger att de kan tänka sig att ändra sin förbrukning och sitt beteende för att förbättra miljön.
- En tjej som vi intervjuade sa att "det kommer att vara trendigt att ha koll på vad man själv kan göra för miljön". Och det unika när det gäller miljöfrågor är att det är så lätt att agera. Man kan med små förändringar i sin egen vardag påverka och då väcks intresset hos betydligt fler, säger Karin Geiger.
Karin Geiger anser att ungdomar använder konsumtion som ett sätt att bygga upp sin identitet. Därför är allt fler beredda att välja företag och produkter som har en tydlig miljöprofil.
- Genom att köpa till exempelvis miljömärkt kaffe så signalerar man "jag är en miljömedveten person", säger hon.
Karin Geiger tror däremot inte att vi får se något växande intresse för traditionella politiska organisationer.
- Engagemanget i miljöfrågor befäster snarare att ungdomar inte vill arbeta partipolitiskt. Det är nu helt andra arenor som gäller, säger hon.
Karin Geiger tycker sig också se en tendens att allt färre unga engagerar sig i fackliga organisationer.
- Det har pågått under en längre tid. Möjligtvis kan man nu se en trend att ungdomar vill att facket ska ta ansvar för arbetsmiljö och arbeta mot diskriminering. Men när det gäller förhandlingar om lön och arbetstider, då vill man gärna ta de diskussionerna själv. Unga i dag har en hög tilltro till sin egen förmåga.

JESSICA DALMAN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.