Samtidigt blir det tuffare att skola om sig, enligt regeringens politik. Statsbidraget på 600 miljoner till kommunal vuxenutbildning försvann vid årsskiftet. Rekryteringsbidraget för vidareutbildning riktat till personer över 25 år med kort utbildning försvinner, liksom den regel som ger yrkesverksamma grundläggande behörighet till högskolan. Det kommer också att bli trångt på högskolan de närmaste åren med växande ungdomskullar och fryst utbyggnad av högskolesystemet.
Mer än var tredje medlem i Sif och Finansförbundet är orolig för att deras utbildning om tio år kommer att vara så omodern att de inte kan behålla sin anställning. Detta enligt en undersökning som de båda förbunden gjort.
Men behovet av vuxenutbildning kommer att växa snabbare än så. Sifs ordförande Mari-Ann Krantz och Finansförbundets ordförande Lillemor Smedenvall varnar i en debattartikel i Norrländska Socialdemokraten för en snabb kompetensbrist om inte vuxenutbildningen får stärkta resurser. De hänvisar till sitt gemensamma utbildningspolitiska program som reser krav på en heltäckande politik för det livslånga lärandet. Bland annat föreslås i programmet ett studiemedelssystem utan nuvarande ålderstak, och stöd till högskolorna att skräddarsy utbildningar åt yrkesverksamma.
THOMAS HELDMARK