Förbundsstyrelsen föreslår att stadgarna ändras så att det blir tydligt att den som vill bli medlem inte måste vara med i Sifs a-kassa. Däremot kommer man att få del av Sifs inkomstförsäkring.
- Sif förknippas med en verksamhet som vi inte har någon styrning över. Det här är ett sätt att visa att vi är två olika juridiska personer, säger Sifs förste vice ordförande Peter Hellberg.
Har a-kassan blivit en belastning?
- Det är en fråga man kan tycka olika om. Med de förändringar som har skett de senaste åren har a-kassan fjärmats från förbundet. Vi har inget inflytande över deras verksamhet. Det finns en förståelse i förbundet för att vi måste tydliggöra det.
Enligt både Niklas Hjert och Peter Hellberg föranleder stadgeändringen ingen dramatisk kursändring.
- Det har varit möjligt även tidigare att vara medlem i Sif utan att vara det i a-kassan. Vi har i dag runt 3 000 dubbelanslutna som är medlemmar i en annan a-kassa än Sifs. Jag tror inte att effekten blir så stor av stadgeändringen. Men a-kassan kommer att bli obligatorisk enligt vad allt pekar på, då måste medlemskapet i Sif stå för sig självt, säger Niklas Hjert.
Inger Lindström, föreståndare på Sifs a-kassa, menar att en tydligare separation mellan förbundet och kassan kan leda till ett lägre medlemsantal, eftersom avgifterna kommer att variera mellan olika a-kassor. I förlängningen kan det innebära att kostnaderna per medlem kan öka.
- Men det här är inte en fråga för a-kassan. Det är förbundets medlemmar som måste avgöra vad man vill göra, säger Inger Lindström.
LINDA SVENSSON