Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackens styrelserepresentanter blir utan höjda arvoden

De fackliga representanterna i Swedish Matchs styrelse är förvånade över förslaget att kraftigt höja styrelsearvodena. Själva blir de mer styvmoderligt behandlade.<br />
Publicerad
Det hårt kritiserade förslaget innebär att ledamöterna i styrelsen får en upp till 80-procentig höjning av sina arvoden.
Ordförande skulle få 1,5 miljoner kronor vilket innebär att ersättningen hamnar på samma nivå som i storföretag som exempelvis Volvo.
De övriga ledamöternas arvoden ökar från 330 000 till 600 000 kronor.
Ersättningen till styrelsens fem fackliga representanter påverkas dock inte av den föreslagna höjningen.
Fackets suppleanter får cirka 30 000 kronor per år i läsarvode, de ordinarie något mer.
- Vår ersättning bestäms av företaget medan de andras arvoden beslutas av bolagsstämman. Och oavsett hur mycket de får så brukar vi bara få några procents höjning. Förra året med fyra procent, säger Eeva Kazemi Vala, PTK:s suppleant i styrelsen.
En konsekvens av det nya förslaget är att de ordinarie personalrepresentanternas arvoden minskar till cirka 5 procent av de stämmovaldas.
- Vi är förtroendevalda men ärligt talat tycker jag att det är väldigt litet eftersom vi har samma ekonomiska ansvar rent juridiskt.
- I realiteten är vårt ansvar ibland mer sammansatt än de utomstående ledamöternas som inte arbetar i företaget. Min reflektion blir att vårt arbete tydligen inte värdesätts i lika hög grad.
Bakom förslaget till höjning av arvodena står en valberedning bestående av de fyra största ägarna, alla utländska fonder.
Beslutet ska tas vid en extrastämma som hålls i början av december.
I media har framgått att samtliga i styrelsen har accepterat valberedningens förslag. Ni har alltså inte protesterat mot det här?
- Beslutet tas ju inte i styrelsen utan på bolagsstämman. Men vi fackliga är väldigt förvånade över en sådan stor höjning, säger Eeva Kazemi Vala.
- Vi anser att det i så fall också bör leda till en kraftig ökning av tilldelningen till Vinstandelsstiftelsen till alla anställda, vilket företagsledningen nu samtyckt till.
Förslaget har motiverats med att det ska göra det lättare att rekrytera utländska ledamöter med en högre ersättning.
Blir ledamöterna bättre om de får ett högre arvode?
- Jag tror inte ledamöter som är kompetenta och intresserade av företagets långsiktiga lönsamhet presterar sämre i hopp om att kunna få ett högre arvode för sitt engagemang, säger Eeva Kazemi Vala.
- Men vi är ju utlandsägda till över 80 procent och företagskulturen påverkas av det.
I somras visade en LO-undersökning att fackliga representanter normalt bara får en bråkdel av de andra styrelseledamöternas arvoden, om ens någon. Ofta handlar det om ersättning för tiden det tar att läsa in sig på det som ska avhandlas under mötet.
På Ericsson får Sifs representanter ett inläsningsarvode på 1 000 kronor per styrelsemöte, på Volvo får man runt 50 000 kronor per år.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.