Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnopotter het fråga för LO

LO-förbundens gemensamma avtalskrav bör innehålla särskilda kvinnopotter. Det anser alla utom IF Metall, vars ordförande Stefan Löfven reserverade sig mot beslutet.
Publicerad
Enligt Dagens Arbete anser Löfven att kvinnopotterna skulle missgynna anställda inom till exempel den lågavlönade tvätteribranschen.
- Vi förstår inte vad han menar. Vi begär inte lika stora löneökningar för alla, det har vi int gjort sedan andra världskriget. Varje förbund ansvarar självt för en eventuell kvinnopott, säger Ingemar Göransson, utredare på LO.
Kvinnopotterna är tänkta att samlas in utöver lönekravet på 3,9 procent eller minst 825 kronor enligt modellen 200 kronor x andelen kvinnor med en månadslön under 20 000 inom respektive avtalsområde. I Kommunal, där andelen kvinnor är 80 procent, skulle det alltså innebära att man kräver 160 kronor mer per individ än potten (0,8x200=160). Inom industrin där andelen kvinnor är 20 procent späs lönekravet på med 40 kronor.
- Det tycker Stefan Löfven är en dålig idé. I stället vill man höja lägstlönerna med 1 400 kronor i Facken inom Industrin. Snälla, skicka en ambulans till Storgatan för jag tror att Karl Olof Stenqvist (Teknikföretagens förhandlingschef, reds anm) får en hjärtattack, säger Ingemar Göransson.
Han anser att LO, till skillnad från Facken inom Industrin, satsat såväl på lågavlönade som felavlönade. LO kräver att lägstlönen höjs med 910 kronor.
Sifs ordförande Mari-Ann Krantz vill inte kommentera LO:s krav på kvinnopotter.
- Problemen ser olika ut i de olika förbunden. Ett problem som vi har lyft fram även i tidigare avtalsrörelser är de osakliga löneskillnaderna, för Sifs del 1 900 kronor. Osakliga löneskillnader är ett tjänstemannaproblem, som man inte nödvändigtvis löser med kvinnopotter. Det blir en sak för våra delegationer att hantera hur vi ska komma åt det i avtalskraven.
Sif har förordat krav på kraftigt höjda lägstlöner, vilket man anser tillgodoses med kravet på 1400 kronor mer.
LO:s och Facken inom Industrins medlemsförbund har till början av december på sig att ta ställning till de föreslagna avtalskraven.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.