Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Massiv facklig kritik mot a-kasseförändringar

Facken hade länge hoppats kunna stoppa alliansen planer på olika avgift till olika a-kassor, beroende på arbetslöshet. Efter gårdagens hearing är man nedslagen men inte bruten.
Publicerad
Samtliga fackföreningar går i dag till attack mot regeringens förslag till höjda a-kasseavgifter och hur frågan har hanterats. Facken, som är remissinstanser, fick en vecka på sig att ge synpunkter. Normalt är 4-6 veckor.
Att det skulle bli stora förändringar av dagens a-kassesystem stod klart sedan alliansen vann valet. Den utlovade tidigt sänkta ersättningar och höjda avgifter.
Den punkt som facken ansåg sig ha störst möjlighet att påverka var förslaget att avgiften till de olika kassorna ska variera beroende på hur hög arbetslösheten är i respektive kassa. För små a-kassor som Teaterverksammas, Musikernas och Sveriges fiskares skulle avgiften vara högst. De flesta andra skulle enligt preliminära beräkningar hamna mellan 320 och 350 kronor per månad (Sif 325 kronor). Det verkar nu bli verklighet, med den begränsningen att höjningen får vara max 300 kronor.
Anledningen till avgiftshöjningen är de skattesänkningar regeringen lovat från årsskiftet. Det är också därför det brådskar med reformen. Flera förbund framhåller dock att a-kassan blir kraftigt överfinansierad.
- A-kassan är redan i dag fullt ut finansierad av medlems- och arbetsgivaravgifter. Det här har inte ett dugg med a-kassan att göra. Det handlar om att man måste få ut tiotusen miljoner från a-kassan för att finansiera skattesänkningar, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Han påpekar att det hade varit mycket mer naturligt att hämta pengarna från andra skattebaser, inte från en frivillig försäkring.
- Man lämnar idén att det här är en försäkring. Regeringen ser a-kassan som en kassako. Det är inte omöjligt att detta leder till att medlemmar, också inom Sif, med låg risk för arbetslöshet lämnar a-kassan. Då har man ändå inte nått målet med tio miljarder, säger Sture Nordh.
Den differentierade avgiften ska också, enligt regeringen, motivera kassorna och deras medlemmar att få ned arbetslösheten.
- Den som är arbetslös är det för att man har förlorat sitt jobb, inte för att man vill. Jag tror inte att arbetstillfällen skapas genom höga a-kasseavgifter, säger Inger Lindström, föreståndare på Sifs a-kassa.
Skulle en a-kassa plötsligt få kraftigt minskad arbetslöshet bland sina medlemmar leder det endast till några kronors reducering av avgiften. Enligt arbetslöshetskassornas samorganisation skulle fyra kassor få betala mer till staten än vad de betalar i arbetslöshetsersättning till sina medlemmar.
- Beredningsprocessen i det här ärendet är exempellös. Det finns ingen bakomliggande analys, annat än den vi har gjort, och ingen utredning, säger Sture Nordh.
Enligt regeringen är a-kassereformen en tillfällig lösning. Frågan ska utredas vidare, bland annat i samband med utredning av en obligatorisk a-kassa.
En liten seger för de fackliga organisationerna är att utjämningssystemet a-kassorna emellan blir kvar. Det är ett system som innebär att alla a-kassor betalar in en liten summa pengar till en fond som gynnar de små kassorna som har svårt att bära sina kostnader.
Trots gårdagens hearing har inte facken gett upp. Redan under mötets gång budades en ny lagrådsremiss till parterna. Denna om ersättningsvillkoren. På måndag hålls en hearing om det.
- Vi har en skyldighet gentemot våra medlemmar att redovisa alla problem det här kommer att ställa till, säger Sture Nordh.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.