Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IF Metall flaggar för högre lönekrav

Runt fyra procent. Det är vad IF Metall anser att nästa års löneökningar bör ligga på. Sif har ännu inte kommit så långt som till att bestämma nivån på lönekraven i kommande avtalsrörelse.
Publicerad
Sif, IF Metall och Civilingenjörsförbundet samarbetar i avtalsrörelsen genom Facken inom industrin. Man samordnar kraven på arbetsgivarna i stora drag. Den 6 november ska facken gemensamt presentera plattformen. Men redan nu har alltså IF Metall meddelat att lönekraven kommer att hamna på omkring fyra procent.
- Det är inte den nivån som gäller för Facken inom industrin, Det är väl vad de tycker är rimligt, men inte förrän den 6 november spikas det vilka krav vi kommer att föra fram, säger Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
Han tycker att det var onödigt av IF Metalls ordförande Stefan Löfven att gå ut med en siffra i media. Men han har viss förståelse.
- Han blev intervjuad av Dagens Industri och där fick man intrycket att facket skulle begära fem procent. Det fanns skäl för honom att korrigera det.
Sifs förhandlingsdelegationer ska träffas på onsdag för att diskutera kraven i avtalsrörelsen, däribland nivåerna på löneökningarna.
De senaste tre åren har avtalet med Teknikarbetsgivarna, Sifs största avtal, inneburit löneökningar på i snitt 1,8 procent plus arbetstidsförkortning.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.