Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Höjda a-kasseavgifter en grundlagsfråga?

Alliansens planerade höjning av egenavgifterna till a-kassan måste prövas mot grundlagen, anser Birgitta Lanér, ordförande i Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.<br />
Publicerad
Birgitta Lanér, som även är biträdande förbundssekreterare i IF Metall, ansluter sig därmed till TCO-ordföranden Sture Nordhs uppfattning att grundlagen inte får rundas när alliansen snabbt vill driva igenom sin politik på a-kassornas område.
- Förslagen om obligatorisk a-kassa och den mycket stora medlemsavgiftsökningen innebär grundläggande förändringar av a-kassan. Grundlagens beredningsskyldighet måste därför följas. Det måste bli en demokratisk behandling, en ordentlig utredning som belyser konsekvenserna och en normal remissbehandling, säger Birgitta Lanér.
Enligt SO:s beräkningar kommer flertalet löntagare att få sina a-kasseavgifter höjda med över 500 procent, om man även tar hänsyn till att skattereduktionen på avgiften förväntas avskaffas. För medlemmar i Sifs a-kassa blir det en höjning från nuvarande 90 kr/mån till 325 kr/mån. Medlemmar i HTF får betala 336 mot i dag 102 kr/mån.
Den borgerliga regeringen vill att ändringarna ska träda i kraft redan vid årsskiftet, eftersom de höjda egenavgifterna ska bidra med tio miljarder till den utlovade skattesänkningen för alla som har ett arbete.
En annan konsekvens som SO-ordföranden Birgitta Lanér lyfter fram är att under 2005 fick 100 000 arbetslösa en förlängd ersättningsperiod i a-kassan. Efter årsskiftet ska detta inte längre vara möjligt.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.