Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svensk cylinderkoncern blir indisk

Facket vid Hydrauto AB i Skellefteå ser positivt på att koncernen nu köps av indiska Wipro. Men är kritisk till att man fick veta om affären via massmedia.
Publicerad
- Det naturliga hade ju varit att de koncernfackliga representanterna fått mbl-info om affären innan den blir känd i media. Vi är besvikna på att de inte har mer förtroende för oss, säger Sifklubbens ordförande Maria Hedkvist.
- Den förklaring vi fått är att vi inget fått veta på grund av de börsetiska reglerna. Men det håller inte då styrelsens arbetstagarrepresentanter ju också har tystnadsplikt.
Företaget som tillverkar hydrauliska cylindrar ingår i koncernen Hydrauto Group med totalt 600 anställda, varav hälften arbetar i Skellefteå och de övriga i Bispgården, Östersund, Ljungby och vid en fabrik i Finland.
Koncernens vd Olof Larsson, som är en av ägarna, sa då affären blev offentlig att han tror att den kan resultera i en snabbare expansion och därmed också en snar fördubbling av de anställda i Skellefteå.
Den uppgiften är Maria Hedkvist skeptisk till. Men i övrigt ser hon, efter att ha fått mer information, ännu inget negativt med att företaget nu blir indiskägt.
- Wipro tycks vara ett seriöst företag som köper oss för vårt kunnande och vårt kundunderlag på den europeiska marknaden då man satsar på att bli världsledande. Man verkar också ha en bra personalsyn och satsar mycket på kompetensutveckling.
- Eftersom vi har ett uppdämt behov av investeringar, som att vår maskinpark behöver förnyas, så är det också bra att få en stor ägare med muskler.
Köpet ska enligt planerna vara klart den 1 november och under en period ska de nya ägarna sedan besöka fabriken. Hur det sedan blir med det indiska inflytandet på plats är ännu oklart. Men enligt den information facket fått ska verksamheten fortsätta som vanligt.
Maria Hedkvist funderar nu på hur hon och Sifklubben ska gå vidare.
- Vi blev ju tagna på sängen och det jag gör nu är kontakta andra med erfarenhet av den här typen av affärer. Men vi känner oss inte oroliga i dagsläget, betonar hon.
Den indiska koncernen Wipro har 60 000 anställda i hela världen.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.