Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Huggsexa om omställningspengar

Svenskt Näringsliv uppmanar sina företag att ta hjälp av privata konsulter vid uppsägningar, istället för Trygghetsrådet TRR. Det kan innebära väsentligt försämrad hjälp för dem som sägs upp, varnar facket.
Publicerad
Paragraf 13 i tjänstemännens omställningsavtal öppnar för möjligheten att i vissa fall använda privata konsulter för att hjälpa övertaliga hitta nya arbeten. Grundtanken är annars att Trygghetsrådet TRR, som parterna äger gemensamt, ska sköta den så kallade omställningsprocessen.
Men sedan LO-kollektivet träffade ett omställningsavtal, som helt bygger på privata konsulttjänster, så har det öppnat en marknad för konsulter, företag som är medlemmar i Svenskt Näringsliv och som gärna vill växa.
Svenskt Näringsliv har nu skickat brev till alla sina medlemsföretag, där de uppmanar företagen att överväga privata lösningar vid omställningar. Pär Andersson är expert på Svenskt Näringsliv:
- Våra medlemsföretag i konsultbranschen har sett att inom LO-sfären kan de konkurrera, men att det inte är lika lätt på tjänstemannasidan. Då har vi talat om för våra medlemmar att det visst finns den möjligheten, att välja privata alternativ.
Men då krävs det att facket är med på noterna. Säger facket nej, tar Trygghetsrådet TRR över omställningen.
Nu varnar Sifombudsmän i ett brev till klubbarna att viktiga förmåner kan gå förlorade vid privata lösningar.
- Vi vill tala om för klubbarna, så att de verkligen vet vad medlemmarna kan gå miste om, säger Sifombudsmannen Kåre Grebäck
Bland annat kan de mista det så kallade efterskyddet. Den som får hjälp av TRR kan återvända inom fem år och få förnyat stöd, om han eller hon förlorar det nya jobbet. Det finns även ett ångerskydd på ett år om klienten inte trivs på det nya jobbet. De flesta privata omställningskonsulter erbjuder inget efterskydd alls, och som längst sex månader.
Dessutom kan TRR, i kraft av sin storlek, fördela resurser och göra större satsningar på dem som behöver extra stöd, utbildning eller hjälp att starta eget. De privata konsulterna får nittontusen kronor per anställd, en summa som även ska täcka konsultens omkostnader och eventuella vinst.
Enligt Kåre Grebäck fanns knappt marknaden med privata omställningskonsulter innan LO träffade sitt omställningsavtal. Han befarar att TRRs möjligheter att satsa resurserna där de bäst behövs urholkas när privata konsulter kliver in på scenen.
Gör de privata konsulterna ett bättre jobb än TRR?
Pär Andersson, Svenskt Näringsliv:
- Nja, det är nog för tidigt att säga. Vi säger inte att TRR gör ett dåligt jobb, tvärtom, de är jätteduktiga. Men vi tycker att konkurrens är bra. Då får TRR en blåslampa i baken och gör ett ännu bättre jobb.
THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.