- Distansutbildning är ofta enda möjligheten att studera vidare för dem som arbetar, säger Lars Jonsson, utredare på enheten för strategisk utveckling på Sif.
Det är viktigt att pedagogiken på dessa utbildningar utvecklas, förklarar han, och att högskolorna får full kostnadstäckning för distansutbildningar.
För att underlätta studier för yrkesverksamma föreslår de båda förbunden ett nytt studiemedelssystem som inte sätter stopp vid en viss ålder eller ett visst antal studerade terminer. Vidare vill man göra det lättare att värdera kunskaper som förvärvats på annat sätt än genom högskolestudier. Den som i sitt arbete har tillägnat sig kunskaper inom ett område ska kunna få dessa validerade, och därmed kvalificera sig till högre utbildning.
- Och då måste utbildningarna bli kortare och mer specialinriktade. Har man arbetat med datorer och kan visa sina kunskaper ska man inte behöva börja från början i en lång datautbildning, säger Lars Jonsson.
Det utbildningspolitiska programmet trycker också på att kvaliteten på högskoleutbildningarna måste höjas. Där menar man att utbildningens relevans på arbetsmarknaden ska vara ett kvalitetskriterium. Likaså vill man stärka utbildningarnas koppling till arbetslivet genom fler och längre praktikperioder.
THOMAS HELDMARK