Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO vill ha tydligare mål för Ams

Facken har reagerat på alliansens planer på att lägga ut arbetsförmedling på privata aktörer. <br />- Privatisering är inte alls huvudfrågan. Vem som helst kan starta en arbetsförmedling redan i dag. Frågan är hur man ska använda de statliga medlen, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Publicerad
Alliansen deklarerade tidigt att vid ett maktskifte skulle delar av Ams komma att privatiseras. De planerna står man fast vid.
- Vi vill ha fler aktörer som förmedlar jobb. Jag har ingen som helst förståelse för fackens kritik. De borde vara angelägna om att deras arbetslösa medlemmar får så bra hjälp som möjligt. Det de gör är att slå vakt om gamla system i stället för att slå vakt om sina medlemmar, säger Karin Pilsäter, folkpartiets talesman i ekonomiska frågor.
Sture Nordh menar att TCO visst kan tänka sig en reform av Ams, men att huvudfrågan inte ska vara privata arbetsförmedlingar.
- Exempel från Australien, där man har infört ett sådant system, visar att det är de lättförmedlade det blir slagsmål om. I Sveriges fall måste den offentliga arbetsförmedlingen dessutom ändå ha kontakt med den arbetslöse eftersom det handlar om myndighetsutövning, bland annat genom kontakterna med a-kassan.
- "Lägg ned Ams" ger en bra rubrik, men det är inte relevant, säger Sture Nordh.
Han anser att det krävs en genomlysning av hela arbetsmarknadspolitiken. Ams mål måste bli färre och tydligare.
- Arbetsförmedlingarna måste förbättra sig. Akademiker och högutbildade blir också arbetslösa. Man måste individualisera tjänsterna, säger Sture Nordh.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.