Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Swedwatch kritiserar Sandvik

Sandvik samarbetar med den nordamerikanska gruvjätten Freeport i en konfliktdrabbad region i Indonesien. Freeport betalar indonesisk militär för att skydda den värdefulla gruvan.<br />
Publicerad
Freeport utvinner guld och koppar i gruvan i Indonesien. Sandvik, som står för en del av utrustningen och service av den, har cirka 250 anställda på plats, merparten lokalinvånare. Utöver Swedwatch kritik mot att man anlitar militär för att skydda tillgångarna har det framkommit att Freeport anklagas för miljöförstöring i området.
Göran Lindstedt, ordförande i Sifs koncernklubb på Sandvik anser inte att man ska avbryta samarbetet med Freeport.
- Vad jag vet, och det är naturligtvis begränsat, så finns gruvan i ett område som präglas av politisk instabilitet. Men det är ett land som är erkänt av alla och är demokratiskt. Sandvik har inte begärt och heller inte uppfattat att de har fått stöd och hjälp av militären. Ett sätt att påverka är att vara kvar.
För ett par år sedan fick Sandvik skarp kritik för sitt samarbete med ett gruvbolag i Ghana, som anklagades för miljöförstöring och social misskötsel. Sedan dess anser Göran Lindstedt att det har hänt en hel del.
- Man har sedan Ghana antagit ett antal etiska statements. Man följer OECD:s riktlinjer för multinationella företag, med skrivningar om mutor, att man ska uppmuntra fackligt arbete och så vidare. Dessutom har man på ledningsnivå inrättat en enterprise risk management group. Man har tagit ett grepp för att vara mer proaktiva, säger Göran Lindstedt.
Han anser att Swedwatch, liksom andra organisationer, gör ett viktigt arbete när de belyser oriktigheter.
- Det stärker ledningen i att man ska fortsätta agera som en god medborgare. Men jag håller med företagets uppfattning att man inte kan ta fullt ansvar för kunderna.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.