Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTF:s ja till "pigavdrag" inget problem för Sif

Sifs ordförande Mari-Ann Krantz vill inte recensera att den tilltänkta fusionspartnern HTF nu vill införa skattesubventionerade hushållsnära tjänster utan försöksperiod.<br />
Publicerad
- Jag skulle aldrig drömma om att ha några synpunkter på det. Vi är två förbund som säkert kommer ha olika åsikter medan vi jobbar mot ett samgående, säger Mari-Ann Krantz.
- Men jag står fast vid min tidigare uppfattning, att jag inte tror på det här eftersom det inte skulle ge så mycket. Men jag kan ändå tänka mig pröva det.
Varför anser då HTF att hela svenska folket ska skattesubventionera något som endast de med bra ekonomi skulle ha råd med?
- Det har inte riktigt varit vår utgångspunkt. Men det finns redan en marknad, som till huvuddelen är svart. Det finns också en liten, ytterst begränsad, vit som väldigt få har råd med. Och de som försöker konkurrera med rena villkor får allt svårare samtidigt som svartjobb accepteras mer och mer. Vi tror att skattesubventionerade hushållsnära tjänster kan höja skattemoralen och jag tycker varje bidrag till det är viktigt, säger HTF:s ordförande Holger Eriksson.
- Men vårt tyngsta skäl är att de som gör jobbet svart i dag är oerhört utsatta då de varken är försäkrade eller tjänar in några pensionspengar. Kan vi ge dem bättre villkor gör det oerhörd skillnad.
Ett annat skäl, anser HTF, är att jämställdheten skulle öka. Om fler kvinnor, som i dag bär ett tungt ansvar för hemmet, får råd att anlita hjälp så skulle fler ha samma möjlighet som männen att tävla i arbetslivet.
Innebär inte det att ni ger upp jämställdheten i hemmet?
- Nej, vi driver frågan jävligt hårt och anser bland annat att föräldraförsäkringen som grundregel ska delas lika. Men vi tror att det här är ett steg på vägen mot jämställdhet. Om du kan köpa en del av tiden så får man också mer tid att dela på allt annat hemma, säger Holger Eriksson.
Sifs ledning informerades innan HTF:s styrelse tog beslutet.
- Men även om vi har olika uppfattningar så är det här ingen fråga som fäller ett samgående. I så fall får man pröva frågan igen i den nya organisation som gäller, säger Holger Eriksson.
Stämmer ni nu av med varandra inför olika utspel?
- Man gör ju en bedömning om det kan tänkas vara så att man inte vill överraska den andra. Och det har gått bra, så här långt i alla fall, säger Holger Eriksson.
- Men man ska ha klart för sig att det här har varit en lång process. Saken var uppe till diskussion redan för ett och ett halvt år sedan. Sedan sjönk den undan för att komma upp igen.
Mari-Ann Krantz:
- Varje förbund fortsätter jobba och ta beslut i olika frågor. Om det är något speciellt informerar vi varandra. Mer gör vi inte.
TCO-styrelsen, och då även Sifs representant, förklarade nyligen att man vill pröva avdrag för hushållsnära tjänster. Tidigare har fyra LO-förbund uttalat att man vill se ett sådant system.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.