Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Radiofrilansare genomför dagsbojkott

Ett 80-tal frilansande radiomedarbetare protesterar mot att Sverige Radio &quot;konsekvent underbetalar och exploaterar extern arbetskraft.&quot; <br />
Publicerad
De kallar sig Frilanspakten och ska i dag inte utföra jobb åt radion, inte förhandla och inte skriva under kontrakt. I stället genomför de aktioner i SR-husen i Stockholm, Göteborg och Malmö. I eftermiddag träffar de direktör Peter Örn för att, ifall han är okunnig om sakernas tillstånd, informera honom.
I framtiden tänker radion lägga ut än mer produktion på externa medarbetare. Gruppen ser det som en risk att nuvarande ersättningssystem cementeras.
SR har för vana att sänka arvodet när en medarbetare går från anställning till frilansmedverkan. I dagsläget får frilansare ofta bara hälften av vad fast anställda får och under 50 procent av vad Svenska journalistförbundet rekommenderar.
Frilansare medverkar i program som God morgon världen, Tendens, Morgonpasset och Kaliber.
Hur motiverar radion sin dåliga betalning?
- De säger att det inte finns pengar. Och så brukar de säga att det alltid finns någon annan som kan göra jobbet. Man kan dumpa lönerna därför att det finns en överetablering av duktiga journalister, säger Emma Janke i Frilanspakten.
Och därför finner ni er i att vara underbetalda?
- Trycket är hårt mot ett ställe som är det enda journalistiska radioföretaget. Klart att det är poppis att jobba där! Men den stora frågan tycker jag är om det är rätt att ett public service-företag som ska granska makt och orättvisor systematiskt underbetalar en grupp som ingår i den vanliga produktionen.

LISBETH NIEMINEN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.