Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppfinningstävling inspirerar unga

Den tionde nationella uppfinningstävlingen Finn upp är nu avgjord. Totalt kommer 47 elever med 25 uppfinningar att få ta emot stipendier. Den andra maj delar Kronprinsessan Viktoria ut priserna på Tekniska museet.
Publicerad
Finalisterna är utsedda men deras uppfinningar är hemliga fram till prisutdelningen. Eleverna får hjälp av specialister på Patent och registreringsverket med att utvärdera sina uppfinningar för att se om det finns någon möjlighet att skydda dem innan de blir offentliga. De får även hjälp av ALMIs innovationsrådgivare för att diskutera processen från idé till färdig produkt.
I år har Patent och registreringsverket bedömt att två av idéerna kommer att kunna skyddas av patent. Dessa elever får nu hjälp av rådgivare om hur man går till väga.
- Det kan hända att vi måste hemlighetshålla dessa idéer även under prisutdelningen om patenten inte är klara då, säger Anna Stighagen, projektledare, Finn upp.
För att vara med och tävla i Finn upp ska du vara 12-15 år. Man kan tävla såväl ensam som i grupp. Det är inte alltid de mest tekniska och avancerade idéerna som är de bästa. Enkla lösningar på vardagliga problem är flera av de vinnande förslagen genom åren.
Det är inte den färdiga produkten som är det viktigaste med tävlingen.
- Ungdomarna får öva sin problemlösningsförmåga och sitt kreativa tänkande. Detta tror jag ger dem bättre självkänsla och självförtroende som de kan använda senare i livet både privat och i sitt framtida arbete, säger Anna.
Senaste Finn upp tävlingen avgjordes 2003. På förstaplats kom:
Handikappråttan, (Tomas Cedergren och Tobias Nyström, Domnarvets skola), en datormus för foten istället för handen.
Lysande hjälm, (Christian Backman, Torslandaskolan), en hjälm med lysdioder på fram och baksidan. På hjälmen finns solceller som laddas upp i dagsljus och gör att ljusdioderna lyser i mörkret.
Jordvärmesystem, (Caroline Häggkvist och Anna Sjölander, Stöde skola), ett system för återvinning av värme. Slangar i marken tar hand om överskottsvärme från sommaren genom bland annat en solfångare.
Inbrottsrör, (Britta Bjelkengren, Färsingaskolan), ett skyddsgaller med dubbla rör, då det innersta är rörligt och snurrar runt när tjuven försöker såga av gallret. Vilket gör att det inre röret aldrig sågas av.
Översväminingsskydd, (Johanna Lindgren, Färila Skola), en elastisk plastslang som fungerar ungefär som ett dragspel. När det fylls med vatten expanderar den och när den tömts på vatten går den tillbaka till ursprungsläget.
Ingenjörssamfundet är huvudarrangör för Finn upp. Svenska Uppfinnareföreningen och tidningen Ny Teknik är medarrangörer. Finn upps nationella kontor ligger i Stockholm och de har samarbetspartners över hela landet.

ANN-ELIE HANSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.