Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nytt pensionsavtal klart

På tisdagseftermiddagen kom arbetsgivare och fack överens om ett nytt premiebaserat system för tjänstepensionen ITP. Det ska börja fungera den 1 januari nästa år.<br />
Publicerad
- Ett historiskt ögonblick, sa PTK:s ordförande Mari-Ann Krantz när avtalet presenterades.
Överenskommelsen om det nya systemet har inte kommit till i en hast. I över tio år har arbetsgivarna gång efter annan drivit på för att göra om pensionssystemet. Det förmånsbaserade systemet, där den blivande pensionären är garanterad en viss procent av slutlönen i pension, har bland annat ansetts svårt att kostnadsberäkna för arbetsgivarna.
Det nya premiebaserade systemet innebär att arbetsgivaren betalar en pensionspremie motsvarande en viss procent av lönen. De pengarna får den anställde sedan själv placera efter bästa förmåga.
Hur hög premien ska vara har varit en av de svåra frågorna att enas om. Nu har parterna kommit överens om att den ska vara 4,5 procent för inkomster under 7,5 inkomstbasbelopp, cirka 28 000 per månad, och 30 procent för lönedelar därutöver.
Huvudregeln i förslaget är att man tjänar in ålderspension från 25 års ålder, inte som i dag från 28 års ålder.
Den nya planen ska gälla alla födda 1979 eller senare. För dem födda före 1979 gäller det gamla systemet fortfarande. För anställda på företag som skaffar sig kollektivavtal framöver gäller dock den nya planen oavsett ålder.
Enligt Jan-Peter Duker, Svenskt Näringslivs vice vd, kommer det nya systemet sänka arbetsgivarnas kostnader med 20 procent när det fungerar fullt ut. Det skulle i första hand bero på att arbetsgivarna betalat ett överpris i det nuvarande systemet.
- Våra medlemmar får en pension likvärdig med den de skulle fått med dagens system, säger Mari-Ann Krantz.
Det som kan sätta käppar i hjulet för det nya avtalet är att ett av PTK-förbunden, Ledarna, har sagt nej till uppgörelsen. Anledningen är att man vill ha en högre premienivå. Enligt Ledarna förutsätter ett slutligt avtal godkännande av samtliga PTK-förbund.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.