Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Islamkännare tror inte Arlas kampanj hjälper

Marknaden i Mellanöstern och Nordafrika är förlorad för Arla under lång tid framöver, anser professor Jan Hjärpe:<br />- Att satsa på annonskampanjer för få ett slut på bojkotten är meningslöst.<br />
Publicerad
I söndags försökte Arla åter mildra effekterna av Jyllands-Postens publicering av Muhammedkarikatyrerna genom TV-reklam och annonsering i 25 arabiska tidningar.
Där står att man förstår och respekterar reaktionen som ledde till bojkotten. Men att man efter många års verksamhet i regionen lärt sig att rättfärdighet och tolerans är fundamentala värderingar i islam och att man kommer att samarbeta med islamska organisationer för att hitta en lösning på bojkotten.
Islamkännaren Jan Hjärpe, professor emeritus vid Lunds universitet, tror inte det hjälper.
- I vanliga fall är folk ganska hjälplösa när det gäller storpolitiken. Men det här är något som vanliga människor, butiksägare liksom konsumenter, klarar av. Samtidigt vet man att exporten är oerhört mycket värd för Arla och Danmark och ser nog bara annonserna som ett sätt att försöka få tillbaka den.
Han är inte förvånad över bojkotten.
- Jag trodde det skulle hända något redan i somras, då det länge funnits en stark irritation över Danmarks krigsföring i Irak och Bush sedan besökte Danmark i juli.
En faktor som också spelade stor roll för händelseutvecklingen, menar Jan Hjärpe, var att islamisterna stärkt sin ställning i Egypten och det palestinska valet.
- Regeringssidan och al-Fatha ville visa sig bättre än Hamas för att få opinionsstöd och genom en bojkott fann de något de kunde spela med på fredlig väg.
När han analyserar händelseutvecklingen påtalar han att det redan i oktober förekom uppgifter om karikatyrerna i olika muslimska tidningar och att det då också förekom flera smärre demonstrationer. I november fördes det hela upp på diplomatisk nivå och i slutet av januari blev situationen akut i samband med den välkända fredagsbönen då folket uppmanades till en bojkott mot danska produkter.
Nu, anser Jan Hjärpe, kan Arla inte längre göra något åt situationen.
- Marknaden är stängd för åtskillig tid framöver. Och eftersom det är hård konkurrens i mejeribranschen tycks nu redan flera konkurrenter varit väldigt framgångsrika, däribland en producent från Australien. Arlas varor har haft god renommé, men nu upptäcker folk att andras smör också kan smaka bra.
- Det bästa Arla kan göra i nuläget är att satsa på andra marknader, säger Jan Hjärpe.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.