Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingenjörsutbildningen får bra betyg

Svenska civilingenjörer håller högsta internationella klass. Det visar en utvärdering av Högskoleverket . Problemet är att så få tar examen.
Publicerad
Kvaliteten är det inget fel på. Den som tar en civilingenjörsexamen i Sverige har fått en utbildning av högsta internationella klass. Det gäller i stort sett samtliga elva lärosäten. Det förklarade högskolekansler Sigbrit Franke idag när högskoleverkets nationella utvärdering av civilingenjörsprogrammen presenterades.
Svenska civilingenjörer har generellt sett ypperliga ämneskunskaper, de är vana vid projektarbete, vana att driva processer och att arbeta självständigt. De är öppna, kreativa, ansvarsfulla och får lära sig under utbildningen att odla ett eget kontaktnät. Lärosätena är dessutom aktiva i att ständigt förbättra utbildningarna.
Så löd berömmet i utvärderingen.
Men det finns problem. Bland annat är kontakterna med näringslivet inte så utvecklade överallt, vilket på sikt hotar att försämra kvaliteten, befarade Franke. Kravet på praktik för att få ut examen har avskaffats för civilingenjörer. Och kvaliteten på den praktik som erbjuds är av varierande kvalitet på grund av tidvis svag arbetsmarknad.
Ett annat stort problem är tidiga avhopp och den dåliga genomströmningen av studenter. Bara en av fem tar sin examen på utsatta 4,5 år. Efter ytterligare två år, 6,5 år, har färre än hälften tagit ut sin examen. Detta ska jämföras med exempelvis läkarutbildningen där 80-90 procent tar examen på utsatt tid.
Utvärderingen gav skolorna kritik för bristande ledning, och framhöll att det ofta var lärarnas engagemang och övertidsarbete som räddade utbildningskvaliteten.
I den bedömargrupp som genomfört utvärderingen återfinns flera personer från näringslivet, bland annat Billy Fredriksson, teknisk direktör vid Saab AB och Cristina Glad, vice vd vid BioInvent International.
Inom kort ska civilingenjörsutbildningen förlängas med en termin till 5 år, och blir då lika lång som i andra EU-länder. Detta välkomnade Sigbrit Franke och bedömargruppen.
THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.