Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Enertec byter ut danska komponenter efter påtryckningar

Sedan återförsäljarna i Saudiarabien och Jordanien förklarat att de inte längre kan köpa oljebrännare om de innehåller danska komponenter, har småländska Enertec beslutat byta ut dem. Men företagets vd hävdar att samarbetet med den danske underleverantören fortsätter.<br />
Publicerad
- Vi fick veta det först i dag, då exportchefen gick ut med uppgiften i en radiointervju, säger Sifklubbens ordförande Annsofie Persson.
- Det satte igång mycket funderingar och många är oroliga för att vi nu ska tappa Mellanöstern, där vi också har flera stora order på gång. Därför ska vi i klubbstyrelsen diskutera vilken information vi ska kräva.
Ungefär hälften av de cirka 300 anställda i Ljungby arbetar med att producera oljebrännare. Ungefär en tiondel av de som exporteras går till Saudiarabien och Jordanien.
Enligt uppgift i radions ekosändningar har arabiska återförsäljare krävt att företaget genast slutar använda danska komponenter. Vilket skulle betyda att Enertech avbryter samarbetet med sin danska underleverantör.
I radiointervjun sa Enertechs exportchef Helge Nilsson:
- Efter teckningarna och de uppror som varit har vi blivit kontaktade av våra agenter som säger att de inte kan köpa våra produkter med danska komponenter. Och eftersom marknaden reagerar på det viset gör vi det här bytet av komponenter.
I radioinslaget uppges vidare att bytet av underleverantör inte kommer att innebära några ekonomiska förluster för Enertech. Däremot kan det bli vissa förseningar i leveranserna, vilket innebär att man kan tappa en del av försäljningen.
Med det som utgångspunkt säger Annsofie Persson:
- Vi har ju två underleverantörer och nu får vi väl lägga över beställningar på den andra i stället. Och då kan vi ju ändå leverera.
Varken Enertecs exportchef eller vd Sven-Olov Lövgren var anträffbara under större delen av dagen. Sent på eftermiddagen fick Siftidningen en kort kommentar av Sven-Olov Lövgren:
- Vi har inte ändrat eller brutit något avtal, varken med kunder eller leverantörer.
Så samarbetet med den danska leverantören fortsätter?
- Ja, informationen om att vi har avbrutit samarbetet med den danske underleverantören är felaktigt.
Hur kommer det att påverka affärerna i Mellanöstern?
- Det har jag ingen kommentar till.
På Enertecs arbetsgivareförbund Teknikarbetsgivarna har man ingen uppfattning om det som hänt.
- Vi har inte hört att några andra företag råkat ut för det här. Och eftersom vi inte heller har kompetens på det här området är vi försiktiga med att uttala oss. Om medlemsföretagen anser vi ska ta fram någon slags policy för hur de kan agera i sådana här situationer så kanske vi gör det, säger Jonas Cohen, informationschef på Teknikarbetsgivarna.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.