Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingenjörer får egen arbetsförmedling

Civilingenjörsförbundet, Manpower och försäkringsbolaget Salus ansvar ska under våren förmedla jobb till 200 arbetslösa civilingenjörer. Faller det väl ut kommer ingenjörerna få en egen permanent arbetsförmedling.<br />
Publicerad
Akademikerna har länge varit missnöjda med arbetsförmedlingens insatser för de högutbildade. CF har i dag runt 2 000 arbetslösa medlemmar, vilket motsvarar cirka två procent.
- Efter år av fruktlösa försök för att få Ams att förbättra sitt stöd till ingenjörerna tar vi nu saken i egna händer, säger CF:s förbundsdirektör Richard Malmborg i ett uttalande.
200 ingenjörer i Stockholm, Malmö och Göteborg som nyligen blivit eller riskerar att bli arbetslösa ska under våren få hjälp med karriärplanering, coachning och jobbsökande.
- Hela programmet bygger på att man är aktiv och verkligen vill ha ett jobb. Det finns händelsevis såna som visserligen söker men helst inte vill ha ett jobb, säger Lars Forseth, vd på Manpower.
Han anser att kritiken mot Arbetsförmedlingen i många fall är orättvis.
- Kontakter med arbetsgivare är hela vår affärsidé, till skillnad från arbetsförmedlingen. Deras uppdrag är inte att vaska fram jobb till akademiker. Vi vill vara smörjmedlet på svensk arbetsmarknad, och vi tjänar pengar på det också, det sticker vi inte under stol med.
I dag meddelade Sony Ericsson att de behöver 100 civilingenjörer i Lund och Kista. Det rekryteringsuppdraget har dock gått till rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco.
- Ericsson är vår största kund ändå, och vi har goda relationer med Sony Ericsson, säger Lars Forseth.
Karriärcoachning är en viktig del i arbetssökande. Manpower bedömer att 10-15 klienter är lagom per coach.
- Vi kommer också att ha rena rekryterare som arbetar med att hitta jobb och matcha arbetssökande med lediga jobb, säger Lars Forseth.
I augusti ska en utvärdering göras. Bedömer man att projektet varit lyckat inrättas en permanent ingenjörsförmedling från januari 2007, då CF och Ingenjörsförbundet gemensamt bildar Sveriges ingenjörer.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.