Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saco: Stel arbetsmarknad en myt

Det är en myt att arbetsmarknaden i Sverige är mindre flexibel än i andra länder, visar en undersökning från Saco.<br />
Publicerad
Svenska akademikers centralorganisations rapport "Kunskapens läge 2005"
visar att det inte finns något som pekar på att rörligheten mellan arbetsställen har minskat över tiden, de äldsta arbetstagarna undantagna. Påståendet om att den svenska arbetsrättslagstiftningen är ett hinder för rörligheten på arbetsmarknaden stämmer inte, enligt Saco.
- Det är lika stor rörlighet här som i andra länder, sa
rapportförfattaren Helena Persson på en presskonferens.
Saco varnar för att högskolans utvidgning under de senaste åren lett till minskad kvalitet på många utbildningar. Det drabbar främst studenter från arbetarhem som i högre utsträckning går på utbildningar med många elever per lärare, och där få lärare har disputerat.
Enligt rapporten är Sverige ett av fem länder inom OECD där kostnaderna per elev minskade mellan 1995 och 2002. Ett sätt att frigöra resurser är att stoppa så kallad konkurrenskomplettering på Komvux, det vill säga att elever läser om kurser för att höja sina betyg. Nästan hälften av eleverna mellan 18 och 24 år läste på Komvux av den anledningen år 2000. Resultatet blir en uppdämningseffekt när det i sin tur blir ännu svårare för efterföljande årskullar att komma in på högskolan.
- Det är många som drabbats av det här stora och korkade
beslutet som inte en människa tjänar på, sa Sacos ordförande Anna Ekström.

JÖRAN LINDEBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.