Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ökad handel med tjänster ger fler ekobrott

Fåmansbolagen är ett område där den ekonomiska brottsligheten förväntas öka och där Ekobrottsmyndigheten enligt sin nya hotbildsanalys tänker sätta in extra resurser.<br />
Publicerad
När fåmansföretagen fuskar överstiger de oredovisade summorna sällan en miljon.
- Det ska inte tolkas som att vi tänker sila mygg och svälja kameler, säger generaldirektör Gudrun Antemar, men då de småskaliga brotten är så många står de för den största delen av de 100-150 miljarder kronor som varje år undanhålls Skattemyndigheten.
Dessutom står de branscher där svartjobb är vanligast, exempelvis bygg- och städbranschen, inför ett uppsving. Om ett företag inte bryr sig om sina anställdas arbetsmiljö och anställningstrygghet eller struntar i sin goodwill är företaget betydligt mer anpassningsbart och lättrörligt på marknaden. Och när var tredje svensk kan tänka sig att köpa tjänster eller varor svart är det sannolikt att de oseriösa företagen ökar sina marknadsandelar med snedvriden konkurrens som följd.
En annan risk är att företag i allt större utsträckning hyr in tjänster. Samhällets "tjänstefiering", som Gudrun Antemar uttrycker det, ger utrymme för fiffel. De som sysslar med detta har oftast en legal och vit bokföring överst och därunder en organiserad brottslig verksamhet.
Analysen visar också att klassiskt kriminella nätverk har börjat plöja ner sina pengar i vanliga företag för att tvätta dem. Nätverken kan även ha ekobrott som affärsidé, det gäller allt från vanlig svart arbetskraft till aggressiva övertagande av företag.
Gemensamt för brottslingarna är att de väger vinsten mot risken för upptäckt.
- Och vi ska vara besvärliga, säger Gudrun Antemar. Det allra effektivaste för att förebygga ekobrott är att de som begår brotten drar sig för att försöka om de upplever att riskerna har ökat.
Under det årslånga arbetet med analysen har Ekobrottsmyndigheten samlat sina kunskaper, plockat in mer erfaret folk från finansmarknaden och fått bättre styrning och samarbete med liknande myndigheter.

DANIEL LARSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.