Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fattigdom och hiv måste bekämpas samtidigt

Två tredjedelar av världens hiv-infekterade bor i södra Afrika. Så gott som varje familj har eller känner någon drabbad. Ändå är stigmatiseringen och diskrimineringen nästan lika stor som tidigare.<br />
Publicerad
De tre hitresta hiv-infekterade prästerna från Afrika som på Världsaidsdagen den 1 december medverkade i olika sammanhang vet vad de talar om. Lutherska prästen Amin Sandewa är den ende som har gått ut öppet i Tanzania. Det gjorde han efter att hustrun och två barn hade dött av aids.
De tre prästerna framträdde på ett seminarium på Sida i Stockholm. Temat var det hiv- och aidsarbete som utförs av kyrkliga organisationer i Afrika. 80 procent av all sjukvård på kontinenten finansieras för övrigt av olika trossamfund.
De tre hiv-infekterade prästerna ingår i nätverket Anerela+. Det bildades för två år sedan och har tusen medlemmar i sju afrikanska länder. Generalsekreteraren Japé Heath tillhör anglikanska kyrkan i Sydafrika. Han tycker att det är viktigt att framhålla fattigdomens betydelse för hiv/aids. Bara tio procent av dem som behöver bromsmediciner får sådana. Mest mottagliga för infektionen är undernärda vars immunförsvar redan är nedsatt.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.