Telenor har avtal med Sif, liksom de andra stora operatörerna: Telia, 3 och Tele2. Men på Vodafone har man avtal med HTF, något som flera personer som Siftidningen talat med ställer sig undrande till.
- Vi har en branschglidning i Sverige. Det som tidigare var rena industriföretag har blivit industri- och tjänsteföretag. Vodafone hade tidigare endast butiker där man sålde utrustning, och därför har de avtal med HTF, säger Sixten Frixon, förbundssekreterare på Sif.
Han säger att det efter Telenors uppköp finns all anledning att ta upp en diskussion med HTF om vilket förbund som ska vara avtalsbärande part.
För drygt två år sedan fanns ett projekt på Sif, det så kallade teleoperatörsprojektet, som innebar att förbundet skulle vinna medlemmar och överenskommelser hos fem strategiskt viktiga teleoperatörer. Vodafone fanns med på listan.
- Vi tyckte att HTF kunde lämna ifrån sig Vodafone, eftersom det är det enda telekomföretag de har. Men vi fick på nöten av Sifs förbundssekreterare och jurister, verkligen. Man sade till oss att hålla fingrarna borta. Det var synd, annars hade vårt projekt blivit hundraprocentigt, säger Lars Bejtoft, tjänsteutvecklare på Sif.
På de fyra andra listade företagen, Tele2, Song Networks, 3 och Telenor, fick man till avtal. Lars Bejtoft hoppas att det arbete man lade ned för två och ett halvt år sedan bär frukt nu.
- Det normala är att det företag som köper upp ett annat för över sina avtal till det uppköpta företaget. Eftersom Telenor har avtal med oss måste HTF:s dumpas.
Han tror att det kommer att ta mellan ett och två år. Sedan är det Sifs avtal som gäller på båda företagen.
Sixten Frixon är försiktigare.
- Det står inte något organisationskrig på kartan. Frågan kommer att behöva behandlas, men det är ett positivt problem. Jag ser det som en möjlighet att förstärka samarbetet med HTF för medlemmarnas bästa.
Vodafone Sverige sysselsätter cirka 1 500 personer. Norska telekomföretaget Telenor har drygt 22 000 anställda, varav 370 i Sverige.
LINDA SVENSSON