Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken på Fortum kräver stopp för chefernas optioner

Ett par hundra chefer i finländska kraftbolaget Fortums ledning har optioner och bonussystem värda totalt 4,5 miljarder kronor. Sifklubben reagerar kraftigt mot girigheten.<br />
Publicerad
- Det är synd när det blir såna här rovdjursfasoner. Det drabbar de anställda. Vi har redan svårt att motivera profithungern för kunderna. Nu känns det nästan som att jag måste sätta handfängsel på dem för att de ska stanna kvar, säger Sifklubbens ordförande Leif Wiklund.
Det var finska tidningen Helsingin Sanomat som i förra veckan avslöjade de mycket förmånliga villkoren för chefer och andra nyckelpersoner inom statligt ägda Fortum. Drygt fyra miljarder kan de inkassera eftersom bolaget gått så bra.
- Aktien har rusat från fyra euro till sexton på några år. Det är tråkigt att det är pengar som ska rasa ner i fickorna på cheferna, säger Leif Wiklund.
Finlands riksdag har beslutat att utreda hur det varit möjligt för bolaget att erbjuda ett så generöst optionssystem. Facken i Sverige filar på ett brev till styrelsens ordförande där man ska klargöra sina synpunkter.
- För att återupprätta förtroendet bland de anställda måste ledningen avstå sina optioner, säger Leif Wiklund.
De runt 9 000 anställda på Fortum har också ett bonussystem. Förra året gav det 1,8 procent av årslönen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.