Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket blir en valfråga

Den tv-sända partiledardebatten i september visade att två alternativ är formerade inför nästa års riksdagsval. Båda blocken säger sig värna om ett bra företagsklimat och ett folk i arbete. "Alla som vill och kan arbeta ska kunna få ett jobb", sa statsministern i regeringsförklaringen.
Publicerad
Centerledaren Maud Olofsson tycker att det är provocerande, när en arbetarregering har över en miljon arbetslösa. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hävdar att det enda systemskifte som skett i Sverige är att socialdemokraterna övergett just arbetslinjen. Och kristdemokraternas Göran Hägglund undrar varför man ska tro på att s ska klara det i morgon som de inte klarat på tio år i regeringsställning?
Göran Perssons parti har en del att bevisa.
Båda blocken har presenterat jobbpaket som ska finansieras av det allmänna. Göran P vill inrätta 20 000 plusjobb i kommunerna, och de borgerliga lockar med slopad arbetsgivaravgift i högst fem år för den som erbjuder nystartsjobb åt förtidspensionerade eller långtidsarbetslösa. Vänsteralternativets sänkta arbetsgivaravgift i två år för 100 000 egenföretagare, om de anställer en person, matchas av de borgerliga med permanent sänkta avgifter i ännu fler småföretag och för fler än en nyanställd.
Där s och stödpartierna v och mp satsar på praktikplatser, utbildningsvikariat och akademikerpraktik, huvudsakligen i offentliga sektorn, vill den borgerliga alliansen införa ett 50-procentigt avdrag för hushållsnära tjänster.
Det är i synen på trygghetssystemen som 2006 års regeringsalternativ krockar rejält. Vänsterblocket höjer barnbidrag, bostadstillägg och taket i sjukförsäkringen. Även taket i a-kassan kan komma att höjas så att fler tjänstemän ska få 80 procent i ersättning vid arbetslöshet.
Den borgerliga alliansen vill höja egenavgiften till a-kassan med 150 kr/mån och samtidigt sänka ersättningen till 70 procent efter 200 dagars arbetslöshet. Efter 300 dagar ska endast grundbeloppet 7 000 kr/mån, före skatt, utgå. Detta för att sporra till exempel äldre uppsagda tjänstemän att ta låglönejobb i hushållen. Även ersättningen i sjukförsäkringen ska minskas genom att förvärvsinkomsten beräknas på ett annat sätt än i dag.
"Ni skuldbelägger människor som är sjuka och arbetslösa", anklagade miljöpartiets Maria Wetterstrand i tv-debatten. Genom att låta långtidsarbetslösa leva på mindre än socialbidragsnormen, ska alliansen delfinansiera sänkt skatt på minst 37 miljarder för dem som har jobb.
En dold agenda i den borgerliga offensiven verkar vara att försvaga facket och därmed löntagarnas ställning. Man vill göra a-kassan obligatorisk vilket skulle rubba modellen med frivillig anslutning till fackligt anknutna a-kassor. Den höjda avgiften till a-kassan i kombination med slopad skattereduktion på fackföreningsavgiften riskerar leda till massavhopp från facket. Många anser sig inte ha råd att vara med både i facket och a-kassan.
Sif har resurser nog att i ett nödläge sänka medlemsavgiften för att hejda avhopp. Men en massflykt från andra förbund skulle försvaga den fackliga rörelsen, undergräva kollektivavtalen och stärka arbetsgivarnas makt.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.