Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tetra Lavals luftbolag oförsvarligt anser Sifklubb

I fyra år fick ett 40-tal chefer lön och bonus, totalt 60 miljoner kronor, från ett finskt luftbolag. Anledningen var att man kom undan med lägre skatt.<br />
Publicerad
Åklagare utreder, efter anmälan från Skatteverket, om det kan betraktas som ett brott att låta ett finskt bolag, utan fast anställda och verksamhet, betala ut löner till svenska chefer. Bolaget var konstruerat enkom för detta ändamål, menar Skatteverket. I stället för den svenska marginalskatten på 55 procent, har cheferna betalat enligt finsk modell, 35 procent, skriver TT.
- Det är moraliskt oförsvarligt. Det kastar en skugga över Tetra Pak, som har ett gott rykte i övrigt. Men åklagaren får avgöra om det är ett brott eller inte, säger Ivo Biloglav, Sifklubbens ordförande i Lund.
Tetra Laval, som är moderbolag till bland annat Tetra Pak och DeLaval, avvecklade det finska bolaget 2003. Att det upptäcktes nu beror på att Skatteverket fått in ett flertal kontrolluppgifter.
- Man kan tycka att det borde ha upptäckts tidigare, i deklarationerna, så det är ett minus i kanten hos Skatteverket, menar Ivo Biloglav.
Han sitter också med som Sifs representant i bolagsstyrelsen. Där har frågan om ett finskt bolag aldrig varit uppe.
- Det är ett beslut som fattats på internationell nivå, så rent juridiskt är det inte en fråga för den svenska styrelsen. Men rent moraliskt kan man tycka att det borde ha behandlats där. Sedan kan man fråga sig om det över huvud taget ska betalas ut bonusar när det dras in på alla håll.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.