Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inköpskontrollen skärpt på Volvo

I går inleddes rättegång mot två tjänstemän på Volvo Lastvagnar i Göteborg. De anklagas för att har köpt varor till sig själva, men låtit företaget stå för fiolerna. Sedan bedrägeriet upptäcktes har inköpsrutinerna stramats upp på Volvo.<br />
Publicerad
Efter att de båda Sifmedlemmarnas fusk med fakturor och beställningar avslöjades var Sifklubbens ordförande Bernt Persson orolig för att företaget skulle införa ett stenhårt kontrollprogram enligt Fordägda Volvo Personvagnars modell.
- Vi lever fortfarande efter den svenska modellen tack och lov. På personvagnar är det råttan på repet. Olle ska hålla koll på Pelle som ska hålla koll på Stina. Man har ögonen på sig hela tiden.
Bernt Persson ser hellre att man behåller förtroendet för de anställda. Trots allt har kontrollen ökat. För större inköp krävs flera attesteringar. En anledning till att de båda tjänstemännen tämligen ostört kunde köpa in bland annat plasma-tv, digitalkameror, centraldammsugare och dvd-spelare, var att de kunde godkänna varandras beställningar.
- Det blir automatiskt mer rutiner och systemstöd när något sådant inträffar. Tidigare var det lite lösa boliner. Man kunde i stort sett skriva på skithuspapper och det godkändes, säger Bernt Persson.
De två tjänstemännen är åtalade för att under två års tid ha lurat till sig varor för 2,4 miljoner kronor. I juli i år dömdes en chef vid ett av Volvo Lastvagnars dotterbolag till tre års fängelse för trolöshet mot huvudman, sedan han lurat företaget på 5,7 miljoner kronor.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.