Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

19 varsel på Nolato på kort tid

Anläggningen i Kristianstad har drabbats av 19 varsel på fem år. Det senaste kom i förra veckan, och förvånar ingen.<br />
Publicerad
Först gjorde man mobiltelefoner under Ericssons flagg. 1997 tog Nolato Alpha över fabriken och 1300 anställda. Nu står man inför att minska personalen från 190 till 125.
- Vi hade kunnat vara ett blomstrande företag, som våra konkurrenter. Men de som bestämmer har inte lyckats få in andra verksamheter, säger Niclas Wittzell, Sifklubbens ordförande.
Anledningen till att Nolato drar ned i Kristianstad är att verksamheten växer i Asien. De främsta kunderna, Nokia, Sony Ericsson och Siemens, har flyttat mycket verksamhet, och enligt företagsledningen måste man finnas där kunden är.
- Man är nog så illa tvungen. Jag tror att det måste till ett smärre under för att det ska gå bra för oss framöver. Vi sitter med en gigantisk byggnad här, och nästan ingen produktion eller personal, säger Niclas Wittzell.
Företagets vd Georg Brunstam beklagar situationen.
- Jag önskar att jag skulle anställa i stället. Vi tror väldigt hårt på svensk industri, men som underleverantör måste vi anpassa oss. Bilden är bister men tydlig.
Två dagar före varslet på Nolato Alpha i Kristianstad varslades även 50 personer på Nolato Silikonteknik i Hallsberg. Däremellan passade Georg Brunstam på att köpa 80 000 aktier i företaget, till en kostnad av fem miljoner kronor.
- Jag tror på bolaget, och som vd har man inte så många tillfällen att köpa aktier. Det är i stort sett bara efter rapporten. Det är anledningen till att jag köpte just nu. Det hänger inte samman med varslet, säger han.
Niclas Wittzell anser att besluten som fattas främst är till för att tillfredsställa den så kallade marknaden, och är inte förvånad att företagets vd hoppar på tåget.
- Det är väl smart att köpa aktier och sedan gå ut och varsla.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.