Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Höjd åldersgräns för studiemedel räcker inte"

Möjligheten att få fullt studiemedel förlängs till 45 år och den övre åldersgränsen höjs till 54 år. Men det är inte tillräckligt när arbetslivet kräver livslångt lärande, anser Johannes Hylander, gruppchef på Sifs enhet för kompetens och karriär.
Publicerad
- Man kan diskutera om det är rätt sätt att använda pengarna som var tänkta för individuellt kompetenssparande, säger Johannes Hylander.
I ett yrkesliv där många hoppar mellan anställningar, och arbetsgivarna inte alltid satsar tillräckligt på kompetensutveckling behövs kontinuitet anser Hylander. Därför finns behov av att universitet och högskolor satsar på introduktionskurser till högre studier samt fler fempoängskurser. Större resurser skulle också kunna satsas på Kvalificerad Yrkesutbildning, KY, vilket skulle ge möjligheter att plugga och jobba samtidigt.
- KY har större träffsäkerhet än Ams när det gäller möjligheter till jobb, säger Johannes Hylander som stöder sig på uppgifter från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.
Jämfört med den offentliga sektorn utnyttjar näringslivet i mindre utsträckning möjligheten att köpa uppdragsutbildning från universitet och högskolor.
- Man skulle kunna underlätta för företagen att köpa utbildning genom subventionsmöjligheter.
Ett spektrum av åtgärder skulle ge större möjligheter för fler, menar Hylander utifrån att de som har lägst utbildning har minst benägenhet att ta studielån.
- Det handlar om att acceptera att man i framtiden måste byta yrke oftare. Efter tjugo år efterfrågas kanske inte det yrke man utbildades för. Jag tycker att man ska få studiemedel tills man fyller 60. Möjligheter skulle också finnas att fem tio år efter avslutad utbildning låna till fler terminer än dagens tolv.
Det är den första juli nästa år som gränsen för att ta fullt studiemedel höjs från 41 till 45 år och den övre gränsen höjs från 50 till 54 år. Redan vid årsskiftet får studerande med barn ett särskilt tilläggsbidrag. Det blir 480 kronor under en fyraveckors period för första barnet, 304 kronor för andra och därefter 160 kronor per barn tills barnen fyllt 18 år.
- Det är bra, men det blir fortsatt svårt att vara studerande om man inte uppfyller normen att vara en nudelätande 19-25-åring, säger Hylander som gärna skulle se att studiemedelssystemets tak för inkomst av arbete höjs.
Sif har 17 000 studerandemedlemmar, främst på högskoleingenjörs-, civilingenjörs- och systemvetarutbildningarna.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.