Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO kritiserar antiterroristförslag

Inom OECD finns organisationen FATF vars syfte är att spåra och förhindra ekonomiskt stöd till terroristverksamhet. Enligt ett förslag från FATF ska bland annat fackföreningar registreras och kontrolleras. <br />
Publicerad
Anledningen är att man misstänker att ideella organisationer utnyttjas för exempelvis penningtvätt och stöd till internationell terrorverksamhet. Enligt förslaget ska de registreras och tvingas redovisa planerade utbetalningar.
- Vi ger ibland stöd till organisationer som regimer vill bekämpa. Jag har personligen smugglat kopieringspapper till Polen när Solidaritet var förbjuden att verka, och vi har smugglat medel till Sydafrika under apartheidregimen. Det skulle få oerhört allvarliga konsekvenser om vi skulle bli tvungna att redovisa detta, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Förslaget diskuterades vid ett möte i Singapore den 6 juni, där även representanter från den svenska regeringen ska ha befunnit sig. Men trots flera påstötningar har TCO inte lyckats få fram någon information om resultatet av mötet.
- Vi måste bekämpa terrorismen på ett sätt som inte bara gynnar de etablerade regimerna. Fria fackföreningar är ett sätt. Vanligt fackligt solidaritetsarbete får inte hindras, säger Sture Nordh.
Skulle förslaget antas kommer TCO verka för att man i Sverige hittar en tillämpning som minimerar riskerna för att ideella föreningar kringskärs i sitt arbete.
- Under rubriken terroristbekämpning tror man att det bara är goda gärningar, men det här vore att sila mygg och svälja kameler, säger Sture Nordh.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.