Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackligt mod gav Sifpris

I kraftig motvind jobbade Viveca von Rainals fackligt på Trioplast i Smålandsstenar. Nu belönas hon med Sifs civilkuragepris.<br />
Publicerad
- Ibland har jag varit nedtryckt och ledsen. Sedan har jag vaknat upp och känt att jag måste stå upp och kämpa. Tanken på medlemmarna har betytt mycket, säger Viveca von Rainals, som vittnar om en arbetsplats med starka antifackliga värderingar. Hon blev ordförande för Sifklubben på Trioplast redan 1990.
- Men det värsta eländet började i slutet av 90-talet. Det var rena trakasserier mot fackliga förtroendevalda.
Det här ledde så småningom till sjukskrivning och att hon nu är på väg att lämna Trioplast. Hon har gjort en uppgörelse som innebär att hon får lön, men är arbetsbefriad i 18 månader, fram till dess att hon fyller 62. Fortfarande brinner hon för det fackliga arbetet på företaget.
- Nu måste vi få tag i någon som tar hand om klubben, det är viktigt att få hjälp från avdelningen.
Nämn några bra saker som facket uträttat på Trioplast?
- Jämställdhetsplanen, EWC-avtalet (avtal om europeiskt företagsråd) och att förra årets lönerörelse gick så bra. Men det finns fler saker...
Vad ska du göra med prispengarna, 10 000 kronor?
- Jag har funderat på en kryssning i Medelhavet.

Även Sifs Inge Granqvists stipendium för internationell solidaritet har delats ut. I år finns två mottagare, Teatergruppen PAX från Mora och Jamile Isamil från Spånga. Pax har åtta medlemmar, alla 16-18 år: Lisa Nyström, Johanna Nyström, Emma Larsson, Emelie Gyllander-Tano, Carin Niburg, Sara Ernlund, Anna Allgulin och Björn Eriksson. PAX får priset för att man "framgångsrikt med teatern som medel bekämpar främlingsfientlighet och mobbing".
Jamile Ismail har bland annat varit med och drivit ett uppmärksammat projekt för kvinnor som inte kan cykla. Enligt juryn har hon "med underfundiga idéer hittat vägar in i det svenska samhället för invandrarkvinnor".
De båda pristagarna får dela på 50 000 kronor.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.